Ştiinţescu Timişoara a lansat apelul de proiecte pentru ediţia 5.0

Ești pasionat de științe şi tehnologie? Vrei să le transmiți și altora pasiunea ta și să le arăţi cum pot învăța cu plăcere?

Fundația Comunitară Timişoara (FCTM), prin Fondul Științescu Timişoara, caută mentori care să dezvolte proiecte pentru copii şi tineri din judeţele Timiş şi Arad, cu vârste între 6 şi 19 ani, care să le stârnească curiozitatea şi pasiunea pentru domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Proiectele propuse pentru copiii şi tinerii din urbanul mic şi mijlociu şi rural vor avea prioritate.

Dorim ca proiectele pe care le propui să ajute copiii și tinerii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă bun în viaţă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte şi să dezvolte abilităţi necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

Programul Ştiinţescu Timişoara 2022, ediţia a 5.0, este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi Hella România ca parteneri strategici şi Retim Ecologic SA este partener de proiectiar la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi Fundaţia Bosch România. Fondul Ştiinţescu este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Cine poate aplica?

Ne plac oamenii pentru care pasiunea este un ingredient de bază în ceea ce fac, dar și profesioniştii care sunt la zi cu ultimele noutăți din știință și tehnologie. În principiu, te vedem în rolul de mentor Științescu dacă faci parte din una din categoriile de mai jos:

  • organizații neguvernamentale, inclusiv asociații de părinți și absolvenți;
  • echipe de pasionați de știință și tehnologie din medii profesionale diverse (biologi, muzeografi, ingineri, programatori, artişti, freelanceri etc.);
  • profesori și învățători (individual sau în echipă);
  • echipe de elevi de liceu;
  • echipe de studenți;
  • echipe mixte (oricare din categoriile de mai sus).

Care este valoarea finanțării?

Valoarea maximă a unei finanțări este de 15.000 lei pe proiect.

Mentori din edițiile precedente au demonstrat că și la 17 ani, cu 1000 de lei poți iniția zeci de tineri în lumea electronicii, iar un Arduino sau Raspberry Pi sunt mai accesibile ca oricând.

Cum aplici?

În primul rând, te rugăm să intri pe site-ul Ştiinţescu Timişoara la secţiunea APLICĂ, să parcurgi ghidul de finanţare, de unde vei afla detalii care te vor ajuta în clarificarea idei de proiect, descarcă formularul de aplicare şi cel de buget. Și când totul este completat, încarcă cele 2 formulare pe platforma https://fctm.grantmanager.ro/.

Care este termenul limită pentru a aplica?

Așteptăm cu nerăbdare propunerile de proiecte până în 25 aprilie 2022, ora 24:00. Îți suntem alături dacă ai nevoie de sprijin în scrierea proiectului.

În perioada 1 – 22 aprilie, echipa FCTM va organiza consultări şi mentorat cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații, la care te încurajăm să participi. Este nevoie doar să ne anunți la adresa de e-mail fundatiacomunitaratm@gmail.com sau la numărul de telefon 0746.686.683 în intervalul orar 10:00 – 17:00, pentru a face o programare. Tot la acea adresă de e-mail poți trimite și întrebări, dacă ai nelămuriri pe parcurs.

Mult succes!