DESPRE PROGRAM

Științescu. Rețeaua națională a pasionaților de științe

 

 

Ce este Științescu?Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale.

Științescu, a cărui menire e să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.

 

 

Dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), Fondul Științescu este implementat prin fundațiile comunitare locale în 16 orașe din România.

Obiectivele strategice ale fondului sunt:

  • să ofere mentorilor resurse pentru a crea proiecte care să facă științele mai atractive și interesante pentru elevi;
  • să încurajeze filantropia individuală și să aducă la un loc, în jurul unui subiect important precum educația, o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune.

 

 

”DE CE”-urile lui ȘtiințescuPentru că este un mecanism care funcționează: din 2015 încoace, de când s-au derulat primele proiecte pilot din țară, Științescu a arătat că poate coagula energie operațională, bani din comunitate și educatori inimoși, gata să le povestească elevilor despre științe și în alt mod decât cel clasic.

Pentru că științele îi echipează pe copii cu un mod de a gândi; îi încurajează să pună explicațiile primite de-a gata sub semnul întrebării; îi învață să judece cu propria minte, pe baza faptelor observate; le cultivă discernământul și încrederea în sine.

Pentru că sunt mulți oameni în comunitățile noastre – profesori, studenți, elevi, muzeografi, bibliotecari, artiști, profesioniști din domenii STEM ori pur și simplu oameni pasionați de științe – care sunt gata să împărtășească ceea ce știu copiilor. De multe ori nu au nevoie decât de un impuls și de sume relativ mici de bani cu care să acopere costul unor proiecte pe care ei le creează de la zero și apoi tot ei le derulează.

Pentru că trăim într-un prezent STEM și ne îndreptăm spre un viitor și mai STEM, în care vor dispărea joburi care ne-au definit civilizația și vor apărea altele despre care nu știm deocamdată nimic; job-urile copiilor noștri depind de înțelepciunea cu care decidem noi acum să le conservăm opțiunile de carieră.


Ce proiecte finanțează Științescu? 

  • aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință; 
  • activități care familiarizează copiii cu tehnologii de ultimă generație;
  • activități de tip do it yourself în domenii precum: electronica, robotica, printarea 3D, folosirea tehnologiei în meșteșuguri și arte ;
  • evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (târguri de știință și/sau tehnologie, expoziții, tabere, competiții);
  • proiecte care îmbină materiale didactice și metode educaționale inovatoare cu proiecte de cercetare ale elevilor în domenii STEAM și vizite în institute, muzee, laboratoare de cercetare;
  • spații educaționale de tip hub, makerspace, club.

 

Cum funcționează Științescu?

 

Cine sunt mentorii Științescu? Prin proiectele Științescu, copiii și elevii se aventurează într-o călătorie a cunoașterii în care pașii le sunt ghidați de #mentoriiȘtiințescu pentru a-și descoperi potențialul într-un spațiu al învățării care invită la încredere, explorare, creativitate, curaj și imaginație: profesori, bibliotecari, educatori, programatori, matematicieni, fizicieni, ingineri, biologi, chimiști, muzeografi, restauratori, artiști vizuali, muzicieni, arhitecți, designeri, etnologi etc.

 

Fondul Științescu este un program dezvoltat de fundațiile comunitare din Bacău, Banatul Montan, Brașov, București, Buzău, Cluj, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Sibiu, Timișoara, Țara Făgărașului, Vâlcea în parteneriat cu RAF și FFCR. Din 2023, programul este prezent și în Alba prin intermediul Fundației Comunitare Sibiu cu sprijinul Fundației Bosch.

Cum poți fi parte din comunitatea Științescu? Iată o hartă de orientare:

În fiecare oraș, Științescu așteaptă proiecte creative și inovative care să facă pasiunea voastră “contagioasă” pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Proiectele pe care le propuneți pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Fiți parte din povestea lui Științescu!

Ziarul Științescu