Vineri 16 noiembrie a.c., a avut loc evenimentului final al celei de-a doua ediții a lui Științescu în Țara Făgărașului. 14 dintre cele 22 de proiecte finanțate în 2017 și 2018 au fost expuse în cadrul unui târg de științe organizat la Casa Municipală de Cultură. De la roboți și jocuri interactive la produse cosmetice, create chiar de ei în laboratoarele și atelierele școlare, de la repicarea unor răsaduri până la observarea la microscop a lumii fascinante a nevertebratelor sau experimentarea digitizării fotografiilor și clișeelor fotografice vechi cu un scaner profesional, toate au putut fi testate de cei peste 150 de participanți care au participat la eveniment.
Reprezentanți ai echipelor de proiecte prezente au satisfăcut dorința de cunoaștere, curiozitatea și creativitatea zecilor de copii prezenți. Aceștia au primit fiecare Pașaportul de Științescu care le-a fost vizat în urma participării la activitățile propuse de ei. Cei care au au avut vizat pașaportul în totalitate, au primit din partea lui Științescu un premiu.
Din anul 2016, Fundația Comunitară Țara Făgărașului a finanțat 22 de proiecte în valoare totală de 186.927 lei. Elevii au descoperit aplicabilitatea științelor dincolo de formulele învățate pe de rost. Elevi, studenți, profesori, cercetători, făgărășeni pasionați de științe și oameni dedicați din organizații nonguvernamentale, cu toții au petrecut peste 7.000 de ore derulând activități voluntare, ca elevii din Țara Făgărașului să se apropie de științe, prin practică.
”Cercul de științe ”Magia științei“ de la Colegiul Național Radu Negru, „Laboratorul din curtea școlii de la Școala Gimnazială „prof. dr. Ioan Cerghit“ din Hârseni și ”Micii Horticultori”, tot de la Școala Gimnazială „prof. dr. Ioan Cerghit“, Hârseni, sunt proiectele noastre. Activitățile au fost foarte interesante, atractive, copiii au dorit din ce în ce mai mult să participe, își doresc ca proiectele să continue și în viitor, le-au plăcut să planteze flori, legume, să se joace cu tot felul de instrumente de măsură, să vadă cum se schimbă culorile, prin ochii chimiei, să învețe despre o viață sănătoasă, activități sportive. Au fost pentru toate proiectele, activități interesante și de succes cu foarte multe activități interdisciplinare“ – Monica Grosu, coordonator proiecte Științescu.
„Copiii au fost foarte atrași de activități și doresc să continuăm, chiar dacă proiectul Științescu s-a încheiat, noi o să continuăm toate activitățile. „Iarba verde de acasă“, să continuăm cu activitățile de astronomie și „Cercul de biologie“, cu activitățile din laborator, cel de microscopie, cel cu microscopul stereoscopic, studiul nevertebratelor și când se face vreme bună, ieșim iarăși în teren. Activitățile practice sunt foarte importante, pentru că treptat, treptat am încercat să introducem activitățile acestea în timpul orelor de curs, să le redăm lor timpul liber de după-amiază și pentru că avem echipamentele necesare, să le folosim în timpul orelor și nu extrașcolar și am constatat că le oferă o mare plăcere de a învăța“ – Cristina Dudan, coordonator proiecte Științescu.
#gallery-2 {
margin: auto;
}
#gallery-2 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-2 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-2 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */