Cristina-Ioana Moza – Micro&Tech

Cristina-Ioana Moza este profesoară de biologie – chimie în satul Sâmbăta din judeţul Bihor, cu susţinere din Fondul Ştiinţescu Oradea (gestionat de Fundaţia Comunitară Oradea), a imaginat un proiect în care biologia este adusă mai aproape de elevi cu ajutorul tehnologiei. Micro&Tech și-a propus amenajarea unui spațiu educațional în cadrul școlii, în care elevii împreună cu profesorii să poată să desfășoare activități interactive (online și offline) din domeniul biologiei. Proiectul a răspuns necesităților educaționale actuale ale tinerilor de a-și forma, îmbunătăți și testa abilitățile digitale necesare pentru profesiile viitorului.

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Cum ați aflat de Fondul Științescu?

De la doamna director Ștefan Ioana (Școala Gimnazială Nr 1, Sâmbăta).

Care este numele proiectului pentru care ați obținut finanțare?

Micro&Tech.

Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?

Am urmărit nevoile elevilor din școală și necesitățile acestora.

Ați formulat-o, așa cum a ajuns ea în proiectul câștigător, din prima? Sau ați avut și alte idei? Cum v-ați hotărât asupra celei cu care ați aplicat?

Am avut și alte idei la început, am selectat din toate până am ajuns la varianta finală. Toate au avut ca și punct de plecare necesitățile elevilor din școală în raport cu vremurile actuale (digitalizarea).

Cum v-a venit ideea de titlu? Ați avut și alte variante? Dacă da, cum ați ales?

Titlul l-am ales la final, și are legătură cu întreg proiectul (Micro&Tech) – biologie (microbiologie) în era digitală sau experimente biologice cu ajutorul aparaturii de ultimă generație (microscop + cameră usb + tablă Smart).

PASIUNEA PENTRU ȘTIINȚE

Cum ați ajuns pasionat/ă de acest domeniu științific și ce vă place la el?

Întotdeauna am fost pasionată de biologie, cu atât  mai mult cu cât pot sa arăt și elevilor mei ce înseamnă natura, viața la microscop. Cu ajutorul aparaturii achiziționate prin acest proiect totul a fost mai simplu, și mai aproape de realitate.

Aveți vreun om de știință drept “erou”; unul care să vă fi inspirat? Dacă da, de ce?

Nu, nu pot sa zic că am avut un ,,erou”. De la fiecare om de știință am învățat câte ceva, din cărți sau din realitate. Pot zice că doamna profesoara de chimie din liceu mi-a fost ghid în ceea ce privește cariera didactică dar și în modul de a lucra cu copiii și îi mulțumesc pe această cale.

De ce credeți că e util pentru copii să înțeleagă acest domeniu științific; la ce le-ar putea folosi în viață?

Este foarte important să înțeleagă acest domeniu, pentru că fără să vrem face parte din viața noastră a tuturor. Trebuie să ne cunoaștem corpul, să cunoaștem date despre plante, animale, mod de comportament etc. Mens sana in corpore sano (Minte sănătoasă în corp sănătos).

APLICAȚIA

Care au fost resursele de care ați avut nevoie? Cine sunt cei care v-au ajutat să organizați proiectul, contribuind astfel la realizarea lui? (poate cineva care v-a pus la dispoziție o sală; poate voluntari care s-au ocupat de diverse sarcini).

La realizarea proiectului ne-a ajutat asociația de părinți a școlii și bineînțeles doamna director Ștefan Ioana, profesorii Rusu Camelia, Filimon Claudia şi doamna secretară Turcia Florica. Bineînțeles că ne-au ajutat toți colegii profesori și elevii școlii noastre.

În ce au constat experimentele și cum au reacționat copiii?

Am realizat experimente microscopice după o tematică stabilită anterior, după realizarea acestora am folosit camera usb de microscop și tabla Smart. Elevii au fost foarte încântați.

Au fost și peripeții?

Să zicem că da, nu se mai făcea vreme bună să putem colecta materialul biologic. Am reușit până la urmă.

Vi s-a întâmplat să vină părinți să vă spună ce le-au povestit copiii despre activitățile la care au participat?

Da, la ședințele cu părinții le-au zis diriginților.

BILANȚ DE “EXPERIENȚĂ ȘTIINȚESCU”

Cum v-a ajutat experiența asta?

Foarte mult, este prima dată când am aplicat la acest program. Este unul foarte interesant.

Ați avut vreo revelație în cadrul proiectului?

Am știut că o să fie bine.

Ce-ați face altfel, dacă ar fi să aplicați din nou?

Nu aș schimba nimic.

Ați recomanda și altora să aplice la Fondul Științescu?

Da.

VIITORUL ȘTIINȚESCU

Știți pe cineva care-ar fi dispus să dea o mână de ajutor ediției viitoare?

Nu, dar o să mă gândesc.

Foto credit: Moza Cristina-Ioana


Fondul Științescu Oradea, este un program implementat în județul Bihor de Fundația Comunitară Oradea, EUROPE DIRECT Oradea, finanțat de Romanian – American Foundation, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, Fundația Elena Neagu, Golde Oradea, Qubiz, Decitex RO, VPK Packaging Salonta, Creatopy, Smartware, Sema Express, Nidec Oradea, Inter Broker de Asigurare, Vulcri, Accesa.