Livia Mateiaş – Pixel_ART

Mentor şi coordonator al proiectului Pixel_ART, Livia Mateiaş este artist vizual şi genul de om care strânge în jurul ei pixeli coloraţi, specialişti din lumea academică şi artişti pentru a aduce „Universul Ştiinţei” mai aproape de copii şi tineri. Arp, pixelul jucăuş” şi călător prin proiect, este un alter ego care se materializează în profesorul acela pasionat pe care mulţi ne-am fi dorit să-l avem la şcoală, care dezvoltă ateliere de ştiinţă şi tehnologie, pline de creativitate.

 

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Cum ați aflat de Fondul Științescu?

Inițial am aflat de programul Științescu din postările Fundației Comunitare Timișoara de pe faceboook. Suna interesant, ne-am documentat puțin și am hotărât că ar fi interesant să aplicăm cu un proiect legat de arta digitală.

Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?

Ca grup de inițiativă suntem DIGITAL:CANVAS, o platformă creativă dedicată artei digitale. Scopul nostru este promovarea artei digitale și facilitarea expunerii pentru creatorii de conținut artistic digital. În general noi oferim propriul spațiu și echipamente pentru diferite expoziții de artă new media. Cursurile de artă digitală Pixel_ART au rezultat firesc din preocupările noastre.

 

Ați formulat-o, așa cum a ajuns ea în proiectul câștigător, din prima? Sau ați avut și alte idei? Cum v-ați hotărât asupra celei cu care ați aplicat? 

Da, am formulat ideea proiectului din prima. În acest caz ideea de bază era să oferim elevilor experiențe diferite de învățare și alternative creative pentru petrecerea timpului în mediul digital. Ne-am propus ca elevii să descopere o lume nouă, cu posibilități de exprimare artistică ținând cont de unicitatea viziunii fiecăruia, oferind astfel o alternativă mai sănătoasă și mai educativă în raport cu timpul lor petrecut în online, în general pentru gaming sau rularea canalelor de socializare. Fiindcă noi, ca inițiatori, suntem artiști ce folosim arta digitală ca mijloc de exprimare în propria creație, a fost ușor să luăm această decizie și să atragem în jurul nostru și alți mentori profesioniști, fiecare pe domeniul lui, care să inspire copiilor dragostea pentru creație. În același timp acești mentori le oferă experiențe și noțiuni utile despre modul în care se poate crea un proiect artistic digital, fie că este vorba aici despre ilustrație, grafică digitală, desen, pictură, fotografie, sau noile medii precum realitatea virtuală sau augmentată.

Cum v-a venit ideea de titlu? Ați avut și alte variante? Dacă da, cum ați ales?

Ca titlu am pornit de la elementul care stă la  baza artei digitale, mai exact pixelul. Pornid de la acest element indivizibil, dar totuși foarte maleabil și complex, am creat și un personaj fantastic, pe care l-am numit Arp, pixelul jucăuș, care a însoțit elevii în prezentările tuturor atelierelor. Pixel_ART este despre artă și pixeli, putem spune și arta pixelilor sau arta digitală. A fost o alegere spontană, dar totuși naturală și în acord cu conceptul și conținutul cursurilor.

PASIUNEA PENTRU ȘTIINȚE

Cum ați ajuns pasionat/ă de acest domeniu științific și ce vă place la el?

Sunt artist vizual și de mulți ani mă preocupă arta digitală. Mă exprim deseori prin video digital sau instalații new media, dar folosesc și fotografia, pictura sau ilustrația în creația mea. Aș putea spune că am și o înclinație spre științe, fiind interesată de tot ceea ce înseamnă spațiul cosmic. În anul 2019 am avut și o colaborare cu Departamentul de Astrofizică și Cosmologie din cadrul SISSA (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati) din Trieste, Italia, în cadrul unei rezidențe care aducea împreună știința și arta. Sunt un spirit foarte deschis și îmi păstrez curiozitatea pentru tot ceea ce înseamnă viață și cosmos. Îmi place de asemenea să împărtășesc ceea ce eu am învățat, de aceea organizez deseori cursuri cu diferite teme, cum sunt spre exemplu cele de la Pixel_ART.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce vă place la acest domeniu?

În timpul facultății m-am documentat destul de mult pe teme legate de cosmologie. Mi-a plăcut tare mult Universul într-o coajă de nucă și dacă ar fi să aleg un om de știință care m-a inspirat l-aș numi pe Stephen Hawking. Teoria Big Bang și a universului în expansiune, ideea că totul a pornit de la o singularitate mi-au părut fascinante. Pe de altă parte, l-am apreciat ca om prin capacitatea sa de a face față impedimentelor de ordin fizic și de a pătrunde profund în legile universului. Consider că a fost profund inspirațional din toate punctele de vedere.

De ce credeți că e util pentru copii să înțeleagă acest domeniu științific; la ce le-ar putea folosi în viață?

La fel ca știința, creația este foarte importantă. Consider că tot ceea ce nu exprimăm creativ poate să ne afecteze într-un fel, de aceea este foarte important să găsim metode de expresie oferind astfel și oportunități de eliberare a unor tensiuni sau mai târziu în viață, chiar de vindecare a unor traume. În perioada contemporană tehnologia a pătruns în toate aspectele societății și arta digitală vine să compenseze lipsa unei manualități și a expresiei creative prin tehnicile clasice ale artei. Creația digitală poate să aducă cu sine oportunități pentru spiritele creative, care caută modalități de expresie contemporană și care pot deveni vizionarii viitorului. Arta digitală oferă posibilități infinite de expresie, care pot fi ridicate la o scară neimaginată în urmă cu 50 de ani.

APLICAȚIA

Care au fost resursele de care ați avut nevoie? Cine sunt cei care v-au ajutat să organizați proiectul, contribuind astfel la realizarea lui? (poate cineva care v-a pus la dispoziție o sală; poate voluntari care s-au ocupat de diverse sarcini).

Sigur au contribuit la proiectul Pixel_ART mentorii profesioniști pe care i-am selectat în echipă. Pe lângă mentori, parteneriii noștrii, Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinară a Banatului, precum și studioul artouching sau Tehnoarte ce ne oferă spațiul pentru desfășurare a evenimentelor. Anul acesta am primit sprijin şi de la MyGreens.ro care ne-au oferit 10 kituri complete cu semințe ecologice şi substrat pentru microplante, inclusiv stropitori, astfel încât fiecare copil să poată să-şi îngrijească propriile plante după finalizarea atelierelor. Faptul că am primit finanțarea din Fondul Științescu a făcut posibil proiectul prin acoperirea cheltuielilor și achiziția materialelor de lucru.

 

În ce au constat experimentele și cum au reacționat copiii?

Proiectul Pixel_ART implică ateliere de grafică digitală, ilustrație, grădinărit și fotografie, sculptură 3D, realitate virtuală și augmentată precum și desen digital. În general copii sunt atrași de aceste activități și vor să descopere cât mai mult.

Au fost și peripeții?

Nu îmi amintesc nimic concludent care să intre la categoria peripeții.

Vi s-a întâmplat să vină părinți să vă spună ce le-au povestit copiii despre activitățile la care au participat?

Da, chiar de mai multe ori. În general părinții își manifestă recunoștința atunci când observă bucuria copiilor lor.

 

 

 

 

 

 

 

 

BILANȚ DE “EXPERIENȚĂ ȘTIINȚESCU”

Cum v-a ajutat experiența asta? 

Personal m-a ajutat atât în calitate de mentor cât și în calitate de manager de proiect. Este o provocare frumoasă aș putea spune, gestionarea relațiilor cu toate părțile implicate și organizarea tuturor activităților la parametri optimi. Sunt bucuroasă că am reușit să fac acest lucru și anul trecut și că din nou, anul acesta suntem în plin proces creativ de implementare a proiectului.

Ați avut vreo revelație în cadrul proiectului?

Da, în momentul în care un părinte mulțumește pentru oportunitatea pe care o oferim copilului apare o mare bucurie. De asemene, faptul că un elev este dispus să vină din județul Olt în Timișoara, doar pentru a participa la atelierele Pixel_ART îmi confirmă faptul că aceste ateliere își au sensul și pot să aducă valoare și beneficii majore în viața elevilor. Acest lucru mă umple de bucurie și mă motivează să continui ceea ce am început.

Ce-ați face altfel, dacă ar fi să aplicați din nou? 

Consider că proiectul este destul de echilibrat în forma lui actuală, nu cred că l-aș modifica foarte mult.

Ați recomanda și altora să aplice la Fondul Științescu?

Da, aș recomanda cu mult drag.

Cum credeți că s-ar putea dezvolta programul în anii care urmează – și ce credeți că ar trebui să se întâmple pentru ca el să se transforme într-o mișcare a comunității? 

Cred că ar fi interesant să facem colaborări între mentori din diferite centre Științescu din țară, astfel încât elevii din diferite părți ale țării să aibă acces la informații diverse.

 


 

Programul Ştiinţescu este implementat la Timișoara de Fundaţia Comunitară Timişoara și susținut la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR. Au făcut posibil fondul în 2021: Hamilton Central Europe, părtaș la poveste, încă de la înființarea programului la Timișoara, în 2018; HELLA România, partener local din 2019 şi Romanian-American Foundation, finanțator strategic național.