Din drag de științe: TechnoBrick

Doi tineri antreprenori: Angi și Costi. Doi elevi: Rareș și Florin. Patru ani devotați pasiunii pentru STEM și completării metodelor de învățare non-formală și un singur țel: încurajarea elevilor să prindă drag de științe și de lucrul în echipă prin explorarea unor metode interactive de învățare cu ajutorul seturilor de construcție LEGO.

Oare doar de atât este nevoie pentru a face învățarea domeniilor STEM să fie interactivă, distractivă și chiar conectată la realitățile societății în care trăim?

Angi și Costi, fondatori ai Creatoria Iaşi, au inițiat un proiect în anul 2015 cu sprijinul lui Științescu prin care și-au propus ca elevi și tineri din medii diferite din județul Iași să aibă ocazia de a explora domeniile STEM printr-o metodă nouă în România: joaca cu seturi de construcție LEGO Education. Așa a luat naștere TechnoBrick, un proiect prin ale cărui ateliere, elevii nu construiesc numai mecanisme, ci învață științele într-un mod practic. Elevii programează, testează și asamblează mecanisme simple sau motorizate și roboți.

Dar cine sunt Rareș și Florin? Doi prieteni legați de pasiunea pentru științele exacte; uniți de interesele comune, dar diferiți prin caracter și hobby-uri. Rareș reprezintă tipologia omului rațional, calculat, pasionat din copilărie de tehnologie și STEM, iar Florin este un om al cifrelor, dar totodată al cuvintelor, aflat mereu la granița dintre știință și beletristică, informatică și actorie, amândoi motivați de curiozitatea specifică vârstei. Și, contrar vorbelor din folclor, curiozitatea nu i-a omorât, ci i-a motivat să participe la proiectul pilot lansat de Angi și Costi. Ce a urmat? Încă trei ediții de Tehnobrick organizate de acești doi tineri, sub îndrumarea inițiatorilor, care au realizat că, mai important decât să primești informații, este să le dai mai departe, în același mod interesant, interactiv și total diferit de procesul de învățare din școlile de stat din România.

Ce i-a motivat pe acești doi tineri să spargă barierele monotoniei predării tradiționale, ale teoriei predate în școli și să încerce marea cu degetul? La acea vârstă limitele nu există decât in imaginație, iar cu sprijinul lui Angi și al lui Costi, cei doi tineri au crezut că se poate. Dar, aparențele pot înșela. Chiar dacă au aflat că vorbitul în public nu e un lucru ușor, Rareș și Florin nu au fost niciodată mai determinați să continue acest proiect. Mai presus decât să primești, este să dai mai departe, iar bucuria tuturor elevilor participanți la ateliere și toate informațiile, nu doar primite, ci și înțelese i-au determinat pe cei doi să continue.

Dacă cea de-a II-a ediție a reprezentat o provocare pentru tinerii organizatori, la ediția cu numărul IV au devenit ei înșisi Angi și Costi pentru doi dintre participanți. Se pare că, pe lângă metodele nonformale de învățare, TechnoBrick are și alte super-puteri, astfel, Ștefan și Alex au clădit, în mediul online un site dedicat atelierelor.

Și totuși, ce este atât de interesant la acest TechnoBrick? Aparent, reprezintă o metodă alternativă de învățare pentru domenii precum robotica și ingineria. Aparent. În mod concret sunt asamblați roboți din piese LEGO, care, prin intermediul logisticii puse la dispoziție de Creatoria, pot fi programați să execute diverse sarcini. Partea și mai interesantă? Dacă ai peste 7 ani și nicio înclinație spre științele exacte tot vei înțelege acest proces. Tot mecanismul de învățare este unul aplicat, cu exemple concrete, bazat pe practică și pe o echipă care îți poate oferi cele mai simple răspunsuri la cele mai întortocheate întrebări.

Ce surpriză ne va pregăti TechnoBrick pentru ediția a V-a?

Echipa TechnoBrick a pregătit o ediție de vară – Caravana TechnoBrick, prin care își propune să ajungă cu activitățile lor și la elevi din patru-cinci școli din mediul rural al județului Iași, din zone unde oportunitățile de învățare prin metode non-formale și interactive ajung mai greu sau chiar deloc. Această ediție are susținerea Cercului de Donatori Iași.

Soarele cel arzãtor a trecut, ploaia cea rãcoritoare la fel, TechnoBrick e în continuare la Drag de Științescu #STEM

Publicată de TechnoBrick pe Miercuri, 12 iunie 2019

TechnoBrick este singurul proiect laureat al concursului de finanțare desfășurat în cadrul tuturor celor patru ediții ale lui Științescu. Fondurile primite au acoperit necesarul de materiale pentru activități (seturi Lego Education, consumabile etc.). Echipa TechnoBrick s-a bucurat nu doar de resursele financiare ale lui Științescu, ci și de colaborarea și implicarea proactivă a mentorilor de la Maxcode, Partener Gold al Fondului Științescu în sesiunea 2017-2018 și de la Amazon, Partener Gold al Fondului Științescu în sesiunea 2018-2019.

* Articol scris de Andreea Popescu în cadrul internship-ului desfășurat de Fundația Comunitară Iași, în perioada martie – iunie 2019.