Ştiinţescu Braşov a lansat ediţia 4.0

Fundația Comunitară Brașov a lansat pe 15 aprilie 2021, ediția 4.0  a programului Științescu Brașov, care include, pentru prima dată, 2 piloni: HUB 1.0 și Științescu 4.0 Clasic, cu un buget în valoare totală de 217.000 lei.

 

Fondul Științescu este un program dedicat educației STEAM, care finanțează și mentorează proiecte care ajută copiii să își dezvolte pasiunea pentru științe.

 

Organizațiile și grupurile locale de inițiativă sunt invitate să participe la concursul de proiecte. Aplicațiile pot fi depuse online, până la data de 05.05.2021, urmând pașii din Ghidul aplicantului, disponibil pe site-ul dedicat: https://brasov.stiintescu.ro/detalii-inscriere/.

 

Fundația Comunitară Brașov, alături de Federația Fundațiile Comunitare din România, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și finanțatori locali, încurajează prin programul Științescu pasiunea pentru domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și le face accesibile copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.

 

Ediția 4.0 a acestui program este posibilă datorită finanțării acordate de către companiile Rap GroupATOSBenchmark ElectronicsDuvenbeckMiele RomâniaPentalog și Diverco.

 

Științescu încurajează inovarea și creativitatea, implicarea activă a elevilor, interdisciplinaritatea, motivația intrinsecă și dezvoltarea abilităților, mai mult decât transmiterea informațiilor, axându-se pe metode experiențiale.

 

În această ediție Științescu vor fi finanțate, în premieră, două categorii de proiecte:

 

  1. Pilonul 1 – Științescu HUB 1.0

 

Vor fi selectate 3 proiecte cu un buget maxim de 35.000 lei/proiect, dintre proiectele din domeniul STEAM care au fost implementate cu succes într-una din primele 3 ediții ale Fondului Științescu și care pot fi replicate și scalate, cu impact în mai multe micro-comunități. Aceste proiecte vor fi realizate cu transfer de know-how către noile echipe care vor replica proiectele, vor viza formarea de noi mentori Științescu și vor utiliza echipamentele achiziționate prin finanțările anterioare Științescu.

 

Pentru Pilonul 1 – HUB 1.0 se va organiza apel de proiecte pe bază de invitație.

 

  1. Pilonul 2 – Științescu 4.0 Clasic

 

Vor fi selectate 7 proiecte cu un buget alocat de maxim 16.000 lei/proiect, dintre care minim 1 proiect ce vizează aria electronicii.

 

Căutăm proiecte creative, inovatoare, care facilitează înțelegerea unor fenomene simple, cu care intrăm în contact în viața de zi cu zi. Cu această ocazie, copiii pot să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne și cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.

 

Pentru Pilonul 2 – Științescu 4.0 Clasic se va organiza apel deschis de proiecte.

 

Valoarea totală a bugetului de finanțare pentru cele 10 proiecte este de 217.000 lei.

 

Detalii referitoare la programul Științescu 4.0, calendarul și documentele necesare pentru aplicare sunt disponibile pe site-ul https://brasov.stiintescu.ro/detalii-inscriere/. Împreună cu un grup de mentori, echipa Fundației Comunitare Brașov oferă suport pentru scrierea și implementarea proiectelor, în perioada 15.04 – 05.05.2021.

 

Cum au arătat edițiile precedente ale Fondului Științescu Brașov?

 

Primele 3 ediții Științescu Brașov au sprijinit 35 de proiecte STEAM, cu un buget total de peste 400.000 lei, oferind acces la educație alternativă pentru peste 6.500 de copii. Ideile s-au concretizat în laboratoare interdisciplinare, programe de robotică, mașini de curse, dispozitive de studiu al fenomenelor naturale și al proprietăților alimentelor, materiale didactice interactive, ateliere 3D print și Embedded Development, arhitectură și teatru, participări la târguri și conferințe științifice.

 

Lista proiectelor, povestea lor, echipa și testimoniale video sunt disponibile pe site.

 

Ediția pilot – https://brasov.stiintescu.ro/proiecte-finantate-2017/

 

Ediția 2.0 – https://brasov.stiintescu.ro/category/proiecte-finantate-editia-a-ii-a-2018-2019/

 

Ediția 3.0 – https://brasov.stiintescu.ro/editia-3-0-2019-2020/.

 

Testimoniale:

 

Monica Bîldea – Director Executiv RAP Group

”Ne-am alăturat Fundației Comunitare Brașov în susținerea proiectelor bazate pe educația STEAM pentru că avem încredere în capacitatea Fundației de a promova și a gestiona inițiativele născute din comunitate pentru comunitate. Obiectivul nostru comun este stimularea pasiunii copiilor și a tinerilor pentru logică, structură, știință și artă. Credem cu tărie că educația este elementul esențial în hrănirea și cultivarea curiozității native a copiilor, în dezvoltarea lor echilibrată și în cele din urmă în reabilitarea și progresul întregii comunități.”

 

Andrei Dumbravă – Senior IAM Consultant, ATOS

”Partener loial al Fondului Ştiinţescu, Atos – lider global în servicii digitale şi securitate cibernetică – a propus în acest an trecerea la un alt nivel al programului, implementarea unui Hub de dezvoltare comunitară prin intermediul educației STEAM – Hub 1.0. În acelaşi timp, continuăm implicarea de voluntari şi specialişti în Ştiinţescu 4.0, maximizând impactul proiectelor propuse. La nivel mondial, Grupul Atos îşi susţine partenerii, angajaţii, dar şi comunitatea din care face parte, să adopte dezvoltarea sustenabilă ca pilon fundamental în conturarea unui viitor mai prosper şi mai sigur. Expertiza şi serviciile furnizate de Atos susţin dezvoltarea cunoaşterii, educaţiei şi cercetării printr-o abordare multiculturală, având un impact determinant în dezvoltarea excelenţei ştiinţifice şi tehnologice.”

 

Mihai Stan, Director general Benchmark Electronics România

”Ne bucurăm că facem parte din acest proiect minunat și că avem oportunitatea de a promova educația STEAM – componentă fundamentală pentru activitatea noastră de bază, fabricarea echipamentelor și a componentelor electronice. Produsele și serviciile noastre sunt complexe, de înaltă tehnologie, iar realizarea lor necesită competențe ce trebuie educate și cultivate. Viitorul poate fi construit doar prin implicare, prin sprijinirea tinerilor în dezvoltarea lor, iar Fondul Științescu ne dă posibilitatea să facem asta. Tocmai de aceea, am ales să susținem încă de la început acest demers, iar acum o facem cu și mai mult entuziasm, pentru că am avut deja ocazia să vedem rezultatele extraordinare pe care le poate genera.”

 

Diana Berceanu, Director de programe – Societate civilă și filantropie, Romanian-American Foundation

Fondul și comunitatea Științescu au crescut frumos și firesc la Brașov, ceea ce ne dă încredere că programul va continua să se dezvolte tot mai mult, sau chiar exclusiv cu resurse din comunitate. Ca finanțator, ne dorim ca programul Științescu să aibă rădăcini în comunitate, astfel încât să continue și când noi nu-l vom mai susține financiar. De aceea, sprijinim fundațiile comunitare să atragă și să crească gradual contribuția comunității locale – atât pentru finanțarea de proiecte, cât și pentru susținerea costurilor de operare ale programului. Sperăm ca, în timp, autoritățile, organizațiile locale, companiile, părinții, profesorii, antreprenorii, studenții, elevii să conștientizeze tot mai mult rolul și valoarea implicării lor în educație, la nivel de comunitate, și să acționeze direct pentru a sprijini inițiative locale în aria educației STEAM.”

 

Laura Popeea – Director Executiv Fundația Comunitară Brașov

”Educația este direcția strategică principală a Fundației astfel încât Programul Științescu Brașov este programul principal prin care am reușit să transformăm educația STEAM în comunitatea locală, să aprindem scântei de curiozitate și să insuflăm pasiunea pentru științe în peste 6500  de copii și tineri.”