Start înscrieri Fondul Științescu Sibiu 4.2!

Ești pasionat de științele exacte? Vrei să le transmiți și altora pasiunea ta și să arăţi cum pot să învețe cu plăcere? Îți oferim ocazia să stârnești curiozitatea pentru științe și tehnologie printr-un proiect dedicat copiilor şi tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani, finanțat de Fundația Comunitară Sibiu, prin Fondul Științescu Sibiu.

Căutăm proiecte creative, inovative și care să facă pasiunea contagioasă pentru educaţia #STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Proiectele pe care le propui pot ajuta copiii și tinerii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

La această ediție, Științescu finanțează proiecte desfășurate în aer liber / natură și / sau spații deschise, unde participanții să poată să se bucure în siguranță de activitățile de explorare, descoperire și învățare. Astfel, în anul acesta programul devine Științescu Outdoor. Ne dorim ca prin intermediul proiectelor în aer liber copiii să poată recupera cel puțin într-o măsură interacțiunile și bucuriile pe care le-au pierdut odată cu mutarea școlii în mediul online, în timpul pandemiei, și să învețe în deplină siguranță și într-un mod care să le stimuleze plăcerea de a descoperi lucruri noi.

Fondul Științescu 4.2 este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerii locali Visma Software, wenglor Romania, Keep Calling, Bearing Point, Continental Automotive Systems Sibiu, NTT Data, Gama IT, AT Arena 4.0, precum și donatori individuali.

Cine poate aplica?

Ne plac oamenii pentru care pasiunea este un ingredient de bază în ceea ce fac, dar și cei care mănâncă ultimele noutăți din știință și tehnologie la micul dejun. Ne bucurăm și dacă știi să explici în mod interactiv cum funcționează lucrurile din mediul care ne înconjoară, cu care poate chiar interacționăm zilnic.

În principiu, te vedem în rolul de educator Științescu dacă faci parte din una din categoriile de mai jos:

  • Organizații neguvernamentale, inclusiv asociații de părinți și absolvenți;
  • Echipe de pasionați de știință și tehnologie din medii profesionale diverse (biologi, muzeografi, ingineri, programatori, freelanceri etc.);
  • Profesori și învățători (individual sau în echipă);
  • Echipe de elevi de liceu
  • Echipe de studenți
  • Echipe mixte (orice din categoriile de mai sus).

Credem cu tărie că experiența în educație este opțională, atâta timp cât vorbește pasiunea din tine. Iar pe parcurs, te ajutăm noi s-o traduci mai bine pe înțelesul celor cu care îți propui să lucrezi. O aplicăm și la experiența în scrierea proiectului, atâta timp cât știi ce vrei și poți să le faci. În ceea ce ține de vârstă, te așteptăm și dacă ai 16 ani, și 70.

Ce fel de proiecte așteptăm?

Ne dorim să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă), desfășurate în aer liber / natură și / sau spații deschise:

  • Evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (expediții, drumeții și activități în natură, ateliere în spații deschise);
  • Programe educaționale non-formale (peer learning, schimburi de experiență);
  • Proiecte educaționale care includ activități de tipul “do-it-yourself” în domenii cum ar fi electronică, robotică, printare 3D și activități legate de meșteșuguri și arte;
  • Activități din domeniul ecologiei și a protecției mediului;
  • Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință.

 

Câteva exemple de proiecte pentru inspirație:

Peța în eprubetă

Timp de 3 luni, mentorii proiectului împreună cu peste 137 de elevi de gimanziu de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, Bihor și Școala Gimnazială ,,Floare de Lotus” Sânmartin au monitorizat și au ,,diagnosticat” ecosistemul pârâului Peța. Miza activităților a fost: încurajarea pasiunii pentru științe și tehnologie în rândul elevilor, dezvoltarea spiritului investigativ – științific, a creativității, a capacității de a lucra metodic, în echipă, de a problematiza, a aborda ecologic și interdisciplinar situații apărute în lumea complexă a naturii, de a se implica activ, eco-civic, în problemele comunității, acționând responsabil. Link detalii.

Do Astronomy Yourself!

Un proiect finanțat prin Științescu Timișoara, care a constat în facilitarea atelierele de inginerie astronomică în cadrul cărora s-au realizat machete ale unor instrumente astronomice și s-a asamblat un telescop astronomic performant. Copii de toate vârstele și din toate mediile sociale s-au putut astfel bucura de bolta înstelată, iar reacțiile lor, când au privit prin lentilele puse într-un tub de PVC sau asamblând un telescop mai înalt decât ei înșiși au fost încurajatoare pentru inițiatori în a continua lucrul cu copiii. Toate aceste activități se pot realiza și outdoor. Link detalii.

Grădinile viitorului în spațiul urban

Grădinile viitorului, adaptate spațiului urban, precum grădinile verticale pot reprezenta o sursă de inspirație pentru proiecte STEAM prin care copiii să se familiarizeze cu noțiunile principale pe subiecte precum sisteme și culturi hidroponice, sisteme de irigat și reciclare creativă, construindu-le chiar cu propriile mâini. Un astfel de proiect a fost finanțat prin Științescu în anul 2015, iar aici puteți descoperii mai multe detalii despre acesta care v-ar putea inspira.

Link detalii.

Mai multe exemple găsiți în ghidul de finanțare, chiar la final.

Care este valoarea finanțării?

Bugetul total al programului Științescu este de 74.094 de lei. Valoarea maximă a unei finanțări poate fi de 14.000 lei.

Educatorii de la edițiile precedente au demonstrat că și la 17 ani, cu 1000 de lei poți iniția zeci de copii în lumea roboticii, iar un Arduino sau Raspberry Pi sunt mai accesibile ca oricând.

Cum aplici?

În primul rând, te rugăm să parcurgi ghidul nostru (link), unde afli detalii care te vor ajuta în clarificarea ideilor, descarcă formularul de aplicare (link) pentru a putea redacta în liniște. Și când totul e gata, completează (cu copy-paste) formularul de pe site, pe care-l găsești pe sibiu.stiintescu.ro/detalii-inscriere

 

Foto: Gabriela Cuzepan