Fondul Științescu Timișoara 7.0 în județele Timiș și Arad

Am lansat apelul de proiecte Ştiinţescu 2024 pentru judeţele Timiş şi Arad

Am deschis apelul de finanţare dedicat proiectelor educative care își propun să cultive pasiunea pentru ştiinţă şi tehnologie, elevilor din judeţele Timiş şi Arad, cu vârste cuprinse între 6-19 ani. Aflat la ediția 7.0, programul oferă finanțări celor mai creative propuneri de proiecte pentru educaţia viitorului.

În perioada 5 februarie – 4 martie 2024, organizații non-guvernamentale, şcoli publice şi grupuri de inițiativă pot depune proiecte pentru a beneficia de finanţare din Fondul Ştiinţescu Timişoara. Valoarea fondului este în acest moment de 200.000 RON. Decizia cu privire la suma acordată fiecărui proiect va fi luată pe baza necesității relevate de bugetul aplicațiilor, iar sumele vor fi alocate în ordinea punctajului, până la epuizarea fondului.

Potențialii aplicanți vor participa la minimum o şedinţă de mentorat cu echipa Fundaţiei Comunitare Timişoara. Aceasta este un mecanism de sprijin pentru organizațiile, şcolile și grupurile de inițiativă prin care să-și dezvolte ideea într-un proiect fezabil, cu șanse mari de finanțare. În același timp, rolul şedinţelor de mentorat este și acela de a aduce împreună echipele care au idei de proiecte STEAM pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte.

Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din pasionaţi de ştiinţe şi tehnologie, reprezentanți ai sectorului nonguvernamental și privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare. Vor avea prioritate proiectele din rural şi din urbanul mic şi mijlociu.

Proiecte precum crearea de Hub-uri sau makerspace-uri în şcoli, festivaluri sau caravane de ştiinţă, competiții, expoziții, tabere şi vizite de studiu care să aibă o componentă de implicare practică a copiilor şi tinerilor, proiecte de cercetare ale elevilor, activități din domeniul ecologiei și protecției mediului, activități de învățare în echipă, în domeniile STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă, matematică), pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Obiectivele programului Științescu Timișoara sunt:

  • să încurajeze pasiuni și cariere în domeniile științelor și tehnologiei pentru cât mai mulți copii și tineri, indiferent de abilităţi, prin intermediul unor procese de învățare bazate pe abordări practice, interdisciplinare și de colaborare;
  • să stimuleze creativitatea, autonomia și implicarea în crearea de conținut educațional a cât mai multor copii și tineri;
  • să contribuie la dezvoltarea și diversificarea educației STEAM în școli, dar și în cât mai multe contexte în comunitate;
  • să încurajeze filantropia, voluntariatul și consolidarea unei comunități locale de suporteri și oameni de acțiune pentru educația STEAM.

Detalii despre programul de finanțare și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate pe website-ul programului.

Programul Ştiinţescu Timişoara este implementat de Fundația Comunitară Timişoara, este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR şi este finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi Fundaţia Bosch România ca parteneri strategici locali, de Accesa şi Ness ca parteneri de proiect, iar la nivel naţional de Romanian-American Foundation.

În ediţia din 2023 programul Ştiinţescu Timişoara a finanţat 12 proiecte care au ajuns în 29 de comunităţi din Timiş, au implicat peste 5.000 de copii, au numărat peste 100 de mentori care au oferit educaţiei peste 2.600 de ore de voluntariat.

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEAM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), programul este implementat prin fundațiile comunitare locale în 16 judeţe din România.

Persoană de contact: Bianca Băilă – Coordonator program Ştiinţescu Timişoara (Tel: 0746.686.683; e-mail: fundatiacomunitaratm@gmail.com)