Fondul Științescu Buzău ediția 3.0
Științele și tehnologia joacă un rol important în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii.
Deși aparent decizia se ia în ultimii ani de liceu, de fapt alegerea se poate face mult mai devreme, în gimnaziu sau chiar mai înainte. Dacă întâlnirea copiilor și tinerilor cu științele și tehnologia este una fericită, prin care li se stârnește curiozitatea și motivația de a învăța și explora, probabilitatea de a alege o carieră în aceste domenii crește substanțial.
În acest spirit, la sfârșitul anului 2014, a fost inițiat FONDUL ȘTIINȚESCU de către Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Romanian-American Foundation, ca proiect pilot în patru orașe (București, Cluj, Iași și Sibiu). Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent, fiind implementat, prin 16 fundații comunitare, în mai multe judeţe din ţară.
În judeţul Buzău, programul este implementat din 2022 de către Fundația Comunitară Buzău.
Acum, în 2024, Fundația Comunitară Buzău lansează FONDUL ȘTIINȚESCU BUZĂU 3.0.
CE ESTE ȘTIINȚESCU?
Științescu este un program național de finanțare pentru proiecte educaționale în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică) care fac știința mai atractivă pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani. Programul sprijină pasiunea pentru științe și arte digitale și încurajează inițiativele care ajută la dezvoltarea abilităților necesare generației de inovatori ai secolului XXI.
Proiectele pe care le propui pot ajuta membrii comunității să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu entuziasm despre științe exacte și arte digitale.
Fondul Științescu Buzău 3.0 este implementat în Buzău de Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation (RAF) și Federația Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), cu sprijinul sponsorilor – companii locale.
FONDUL ȘTIINȚESCU BUZĂU
În cele două ediții derulate în Buzău în 2022 și 2023, 14 proiecte STEAM din județul Buzău au fost câștigătoare, și au primit, în total, 276.310 RON finanțare pentru implementare.
Proiectele au fost implementate în mediul rural și urban, de către ONG-uri și grupuri de inițiativă, având estimați aproximativ 6.000 de beneficiari direcți.
La finalul fiecărei ediții a Fondului Științescu Buzău, comunitatea buzoiană cunoaște și sărbătorește proiectele implementate în cadrul evenimentului Gala Științescu Buzău, găzduită pentru primele două ediții de către Muzeul Județean Buzău.
Vezi care sunt proiectele implementate prin
CE POȚI OBȚINE PRIN ACEST PROGRAM DE FINANȚARE?
Fundația Comunitară Buzău oferă granturi (finanțări nerambursabile) organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri) din județul Buzău și grupurilor de inițiativă* care doresc să implementeze proiecte educaționale ce stimulează pasiunea pentru științe și arte digitale în rândul copiilor și tinerilor din clasele 0-XII din județul Buzău.
*Prin grup de inițiativă înțelegem un grup informal constituit din minim 3 membri, care împărtășesc un interes, o pasiune sau o preocupare pentru un subiect legat de viața în comunitatea buzoiană și pe care vor să îl promoveze în spațiul public. În situația unui grup de inițiativă format din tineri sub 18 ani este necesară includerea în grup a cel puțin unui adult, care își va asuma responsabilitatea legală a derulării proiectului.
Pe lângă finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte, consultanță și mentorat pentru scrierea și implementarea ideilor precum și conectarea cu diferiți specialiști locali. Acest sprijin va fi oferit atât în faza de pregătire, cât și cea de implementare a proiectelor.
DE CE ?
Pe termen scurt, vrem ca inițiativele și proiectele finanțate să arate că științele sunt interesante și incitante, că reprezintă o lume fascinantă, care merită să fie prezentată cu pasiune și descoperită cu entuziasm de către copii și tineri.
Pe termen mediu, vrem ca proiectele pe care le finanțăm să-i ajute pe elevi să înțeleagă utilitatea științelor în viața de zi cu zi și să le arate că învățarea acestora le va fi de folos pentru alegerea unei cariere în domeniul STEAM.
Pe termen lung, vrem să generăm cu ajutorul Fondului Științescu o schimbare sistemică în România în ceea ce privește dezvoltarea educației STEAM; în acord cu abilitățile și cunoștințele necesare următoarei generații de inovatori. Buzăul poate deveni astfel, alături de alte județe, unul din centrele de inovație în educația pentru științe și arte digitale.
VALOAREA TOTALĂ A FONDULUI
Valoarea totală a fondurilor acordate prin Fondul Științescu Buzău ediția 3.0 pentru proiectele desfășurate în județul Buzău este de 220000 RON, care vor putea fi implementate în perioada aprilie – iulie 2024.
*Întrucât procesul de fundraising este în desfășurare, valoarea totală a programului ar putea crește până la anunțarea proiectelor câștigătoare.
Valoarea recomandată a unei finanțări per proiect variază între 5.000 și 20.000 lei.
Valoarea unui proiect poate fi mai mare de 20 000 lei, iar suma solicitată pentru finanțare prin Fondul Științescu Buzău 3.0 să reprezinte doar o parte din bugetul total. În acest caz, aplicantul trebuie să demonstreze capacitatea de a atrage co-finanțare. Fundația Comunitară Buzău își rezervă dreptul ca, în urma jurizării, să decidă finanțarea unui proiect cu o sumă mai mare de 20 000 lei.
Alegerea numărului final de proiecte care intră în etapa de jurizare se va face în funcție de propunerile de proiecte primite, relevanța și impactul acestora, precum și încadrarea în limita de buget disponibilă pentru întregul program. Pentru Fondul Științescu Buzău 3.0 ne propunem să finanțăm 10 – 12 proiecte.
Decizia finală cu privire la suma acordată fiecărui proiect va fi luată în perioada de jurizare a proiectelor, pe baza necesității relevate de bugetul aplicanților în concordanță cu strategia de alocare a fondului total către proiectele selectate. Decizia juriului este finală și irevocabilă.
Află mai multe despre calendarul programului și procesul de înscriere pe https://buzau.stiintescu.ro/detalii-inscriere/