Fondul Științescu Sibiu, ediția 6.0

Ești pasionat de științele exacte și îți surâde ideea de a deschide un club de robotică și programare?

Îți oferim ocazia s-o faci alături de alți oameni faini, printr-o finanțare din partea Fundației Comunitare Sibiu, prin Fondul Științescu 6.0 – într-o școală de cartier din orașul Sibiu, în mediul rural sau urban mic al județului.

Căutăm profi deschiși la minte, părinți implicați, elevi de liceu, studenți, specialiști în domeniile STEAM (ingineri, programatori, cercetători, muzeografi etc.) care să creeze în școlile de cartier ale orașului Sibiu sau mediul rural și urban mic al județului (ex. Agnita, Mediaș, Cisnădie, etc.) cluburi de robotică ce stimulează pasiunea copiilor pentru tehnologie. Experiențele acumulate într-un astfel de club pot ajuta elevii să arunce o privire în viitor și să-și imagineze ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

Ne dorim echipe multidisciplinare de aplicanți, care să faciliteze accesul copiilor din cartierele orașului Sibiu, mediul rural și urban mic din județ la noile tehnologii și practici educaționale. La această ediție vom prioritiza școlile care nu au beneficiat în trecut de oportunități educaționale și de finanțare externe.

Fondul Științescu 6.0 este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR – Federația Fundațiilor Comunitare din România, împreună cu partenerii locali Fundația Bosch România și Continental Sibiu, și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Cine poate aplica?

Echipele de aplicanți trebuie să fie alcătuite din minim 3 membri adulți (peste 18 ani), dintre care minim un membru trebuie să fie profesor al școlii în care clubul urmează să se desfășoare. Înainte de a aplica, echipele trebuie să primească aprobarea conducerii școlii în care doresc să își desfășoare activitatea clubului. Din echipa de proiect mai pot face parte:

 • Pasionați de știință și tehnologie (ingineri, programatori, freelanceri, muzeografi);
 • Reprezentanți din organizații neguvernamentale;
 • Elevi de liceu;
 • Studenți;
 • Profesori și învățători;
 • Personal auxiliar din școli

Echipa de proiect trebuie să aloce săptămânal minim 2 ore pentru desfășurarea clubului.

Beneficiarii cluburilor trebuie să fie localizaţi în județul Sibiu.

Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanții pot face parte din mai multe echipe, însă nu pot avea rolul de coordonator decât într-un singur proiect.

Cum trebuie să arate cluburile pe care le finanțăm?

 • Tema lor trebuie să fie programarea și robotica;
 • În aceste cluburi, copiii se familiarizează cu tehnologii de ultimă generație, cum ar fi Internet of Things (IoT), Arduino, RaspberryPi, Inteligență Artificială (AI), aplicații mobile (smartphone, tablete etc.), realitate augmentată și virtuală, senzori, drone, limbaje de programare moderne etc., prin programarea kiturilor de robotică alese;
 • Cluburile își propun să creeze o atmosferă relaxată și destinsă pentru copii, în care aceștia să poată experimenta învățarea în ritmul propriu și în mod autonom;
 • Intervențiile adulților în procesul de învățare sunt minime și se fac doar la solicitarea copiilor;
 • Cluburile trebuie să încurajeze participarea în egală măsură a fetelor și băieților;
 • Motivația principală a copiilor care participă trebuie să fie plăcerea lor de a fi acolo;
 • Echipa clubului trebuie să asigure funcționarea sa constantă și pe termen lung.

Care este valoarea finanțării?

Bugetul total al acestei ediții este de 98.668 lei. Valoarea maximă a unei finanțări poate fi de 15.000 lei.

Cum te poți înscrie?

Poți înscrie proiectul tău până pe 28 noiembrie 2023, ora 12.00. Pentru detalii despre procesul de înscriere și formular, intră pe sibiu.stiintescu.ro/detalii-inscriere/