Alin Bumbar – Vehicul electric cu roţi Mecanum

În 2020, Alin Bumbar, economist de profesie, nu a renunţat la comunitatea CoderDojo Giroc – Chişoda. Robotica online, a fost primul său proiect adaptat contextului şi susţinut de Ştiinţescu Timişoara. La următoarea ediţie, cea din 2021, copiii din comunele Giroc şi Chişoda (judeţul Timiş) şi-au dorit să se reconecteze în jurul unei noi provocări, ai cărei ştachete au stabilit-o chiar ei: să construiască o maşină electrică. Alin a apelat la Ştiinţescu pentru a concretiza şi acest vis. 

 

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Cum ați aflat de Fondul Științescu?

De Fondul Stiintescu am aflat de la prieteni și ulterior am urmărit pagina voastră pe Facebook.

Care este numele proiectului pentru care ați obținut finanțare?

Vehicul electric cu roţi Mecanum.

Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?

Din discuțiile pe care le-am avut cu copiii care frecventează atelierele de la clubul CoderDojo Giroc-Chişoda.  Acolo s-a lansat ideea de a construi un vehicul cu baterii electrice. S-a votat! Toți am fost de acord că ar fi o provocare pentru noi să reușim să construim un vehicul electric cu roţi Mecanum. 

   

Ați formulat-o, așa cum a ajuns ea în proiectul câștigător, din prima? Sau ați avut și alte idei? Cum v-ați hotărât asupra celei cu care ați aplicat?

Proiectul câștigător era un vis mai vechi. Este singura idee propusă.

Cum v-a venit ideea de titlu? Ați avut și alte variante? Dacă da, cum ați ales?

Titlul este proiectul.

PASIUNEA PENTRU ȘTIINȚE

Cum ați ajuns pasionat/ă de acest domeniu științific și ce vă place la el?

Pasiunea față de tehnologie a apărut încă din copilărie. Dezmembram radioul sau mașinuța cu baterii pentru că eram curios cum funcționează, apoi le reasamblam. La 11-12 ani am frecventat atelierul de Electrotehnică de la Palatul Copiilor în anii ‘80. Am renunțat la cercul de Electrotehnică deoarece materialele le procuram singur, iar la un moment dat a fost greu să achiziţionez materiale pentru proiecte mai complexe. 

De ce îmi place acest domeniu? Totul a plecat de când am văzut filmul Star Wars, de atunci am fost fascinat de tehnologie.

Aveți vreun om de știință drept “erou”; unul care să vă fi inspirat? Dacă da, de ce?

Stephen Hawking şi Nikola Tesla.

De ce credeți că e util pentru copii să înțeleagă acest domeniu științific; la ce le-ar putea folosi în viață?

Obijnuiesc să-i observ pe copiii mei în interacțiunea cu tehnologia și ce impact are aceasta asupra lor. Astfel, mi-am dat seama cât este de importat să o înțeleagă și să le ofer şi eu, la rândul meu, posibilitatea să vadă cum se crează jocurile, care sunt componentele electronice necesare pentru construcția unui laptop. Tehnologia face parte din viața noastră și copiii au nevoie de ajutorul nostru pentru a le răspunde la întrebări și pentru a-i încuraja să exploreze, să creeze, nu doar să se joace pe telefoane.

APLICAȚIA

Care au fost resursele de care ați avut nevoie? Cine sunt cei care v-au ajutat să organizați proiectul, contribuind astfel la realizarea lui? (poate cineva care v-a pus la dispoziție o sală; poate voluntari care s-au ocupat de diverse sarcini).

Resursele sunt importante! Pentru a face realizabil proiectul “Vehiculul electric” aveam nevoie de materiale necesare construcției. Împreuna cu colegul meu de la clubul CoderDojo Giroc, Remus Ioan Tomşa, am pus pe hârtie proiectul visat de cei mici şi am aplicat pentru o finanţare la Fondul Ştiinţescu Timişoara.

BILANȚ DE “EXPERIENȚĂ ȘTIINȚESCU”

Ați recomanda și altora să aplice la Fondul Științescu?

Recomand Fondul Ştiinţescu ori de câte ori am ocazia. Sunteți fantastici! Îi inspirați pe cei din jurul vostru. 

Și eu la rândul meu am fost inspirat de alți voluntari, iar curiozitatea de a explora împreună cu copiii m-a împins să devin mentor și să mă dedic voluntariatului ori de câte ori este nevoie.

VIITORUL ȘTIINȚESCU

Cum credeți că s-ar putea dezvolta programul în anii care urmează – și ce credeți că ar trebui să se întâmple pentru ca el să se transforme într-o mișcare a comunității?

E nevoie de implicare mai mare și de un număr mai mare de voluntari care să înțeleagă impactul asupra comunității. Ajută să continuați cât mai mult promovarea proiectelor implementate cu succes pentru a avea vizibilitate în comunitate.

 

Credit foto: CoderDojo Giroc-Chişoda şi Gabriel Amza

Programul Ştiinţescu este implementat la Timișoara de Fundaţia Comunitară Timişoara și susținut la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR. Au făcut posibil fondul în 2021: Hamilton Central Europe, părtaș la poveste, încă de la înființarea programului la Timișoara, în 2018; HELLA România, partener local din 2019 şi Romanian-American Foundation, finanțator strategic național.