Ziua Copilului, sărbătorită la Madrid cu un atelier Științescu

Începutul lunii iunie a marcat o premieră în universul Științescu – prima experiență internațională a programului, la invitația ICR Madrid/ Instituto Cultural Rumano Madrid. Astfel, echipajul Științescu a fost prezent cu un atelier de experimente științifice – după cum v-am obișnuit – în cadrul târgului internațional de carte Feria del Libro de Madrid 2023, aflat anul acesta la ediția cu numărul 82.

Echipajul de științese a pornit de la Fundația Comunitară Vâlcea spre Spania, avându-le în componență pe Gabriela Solomon – coordonatoarea programului local și organizatoarea unei caravane STEM în județ și pe Ana Maria Stan – fizician, mentor și jurat al programului local și absolventă de Master în Nanoștiințe la Universitatea din Țara Bascilor. Pline de inventivitate și de energie bună, ele au conturat atelierul pentru copii „Funky Science/Fizica Povestită – Electricitate”, în cadrul căruia elevii români și spanioli din Madrid au descoperit și experimentat principii de electricitate, cu ajutorul unor kit-uri științifice.

 

Iată cum a privit experiența colega noastră, Gabriela Solomon, coordonatoarea programului local Fondul Științescu Vâlcea (Fundația Comunitară Vâlcea):

“Pentru noi a fost foarte importantă această invitație a ICR Madrid la Târgul Internațional de carte și oportunitatea de a realiza ateliere atât cu copii români, cât și cu copii spanioli, deoarece a fost prima ieșire a Fondului Științescu din țară și ne-a dat încredere că putem “exporta” ceva de calitate.

Am reușit să îi surprindem pe copii cu mici demonstrații de fizică, i-am învățat să pună întrebări și să își caute raspunsuri si ne bucurăm că „se aude WOW din fotografii” pentru că fețele copiilor (și chiar ale adulților) nu-și pot ascunde uimirea.”

 

 

Cât despre cei mici – lăsăm imaginile să vorbească de la sine 😊

Ne bucurăm că am putut fi alături de echipa ICR Madrid la acest eveniment cultural și sperăm că vom continua să explorăm împreună universul Științescu și în viitor.