SeismoLab – Ghid virtual

Proiect propus şi implementat de Grupul de Inițiativă SeismoLab

„SeismoLab a fost o adevărată provocare, în aceasta perioada dominata de incertitudine. Am pornit la drum cu speranţe mari, am realizat machete și materiale didactice, s-a lucrat mult și la automatizarea simulatorului seismic, iar când a sosit vremea înscrierilor am stat cu sufletul la gură.  Nu ştiam cum va fi primit acest proiect, mai ales că urma să se desfăşoare online și totusi după prima participare, vestea cursurilor Seismo Lab s-a răspândit cu o rapiditate pe care nu am anticipat-o. Curiozitatea copiilor este debordantă, am simțit entuziasmul și dorinţa de a cunoaşte mai multe. În măsura în care s-a putut am primit și machete realizate de ei, una mai ingenioasă ca alta, lucrate cu atenţie și dedicare, pictate și ornate cu drag. Am încheiat fiecare curs cu promisiunea și speranţa de a ne întâlni aşa cum se cuvine și sper că în 2021 acest lucru să fie posibil.

Vanciu – Rau Adina, mentor Ştiinţescu Seismo Lab

O activitate deosebit de interesantă pentru copii! Răspunsul prompt, materiale adecvate vârstei. Elevii și-au pus întrebări și au găsit răspuns la ele. Mi-au mărturisit că  după activitate s-au simțit mai siguri, au realizat cât de important este să știi anumite lucruri despre cutremure. Au construit clădiri, au lucrat cu drag și au înțeles că o fundație zdravănă face clădirea mai rezistentă.” 

Suciu Adela, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean

În cadrul atelierelor online, 290 elevii au învățat despre structura interna a pământului și care sunt fenomenele geologice care stau la baza producerii cutremurelor. Li s-a explicat care sunt caracteristicile evenimentelor seismice și cum ajung sa fie înregistrate cutremurele. S-a vorbit despre reţeaua naţională seismică din România și importanţa monitorizării seismice. Au fost realizate teste utilizând simulatorul seismic în care s-a urmărit comportamentul diferitelor tipuri de cutremure în timpul unui seism. Elevii au realizat propriile lor machete care apoi au fost testate.

Automatizarea platformei seismice, astfel încât să poată reproduce o mișcare în plan orizontal, pe o singura axa, în funcție de frecvenţa citită dintr-o formă de undă înregistrată de seimsometrele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului sau de seismometrul Rasperry Shake nou achiziţionat, a fost realizată cu sprijin de la Plan Zero – makerspace.

Valoarea finanțării din Fondul Științescu: 9.972 lei

Share