Cu rucsac la purtător, iau Roeștiul la picior

Cu rucsac la purtător, iau Roeștiul este un proiect propus și implementat de grupul de inițiativă Roești.

Beneficiarii indirecți au fost părinții copiilor implicați în proiect dar și comunitatea locală, realizându-se o promovare a zonei din punct de vedere turistic, creșterea interesului autorităților locale pentru conservarea speciilor, pentru promovarea zonei, a tradițiilor locale.  Beneficiarii direcți ai proiectului au fost 63 de copii care  au avut ocazia să descopere, din altă perspectivă, locuri cu care erau familiarizați sau nu, să descopere, cu ajutorul aplicațiilor digitale, diferite specii de arbori, plante, utilizări ale acestora.

Aceștia au interacționat unii cu alții, iar tehnologia a fost folosită în scop educațional. De asemenea, a fost introdusă o nouă disciplină de studiu, în cadrul ofertei școlare, prin opționalul ”Orientare prin joc și mișcare”. Tot aici încadrăm și 10 cadre didactice care s-au organizat în echipă, au colaborat, iar gradul de implicare și coeziune a crescut considerabil.

Activitățile proiectului au constat în organizarea a două drumeții în zona comunei Roești, cu elevii și profesorii mentori și voluntari, marcarea traseelor parcurse și a punctelor de interes pe harta fizică a localității, precum și pe harta interactivă creată de echipa de proiect.

Pe parcursul celor două trasee elevii au primit informații despre modalitățile de orientare în natură, pe care le-au și aplicat prin utilizarea hărților și ale busolei sau a altor mijloace de orientare identificabile în mediul natural.

Însoțiți de profesori și de un ghid local, copiii au explorat zone în care efectele despăduririi au cauzat alunecări de teren și au discutat, pentru a identifica soluții de protejare a mediului natural. Urmărindu-se creșterea gradului de implicare și al inițiativei, 9 dintre cei mai implicați elevi în activitățile proiectului au participat în tabăra de corturi ”Aktivi în natură”de la Costești unde, timp de 3 zile, au desfășurat activități ce au vizat cunoașterea și exersarea unor tehnici de supraviețuire în natură, activități de orientare sportivă, atelier de cules plante medicinale, activități de team-building, jocuri și activități outdoor.

În tabără au participat și elevi care termină clasa a VIII-a, ei având posibilitatea de a desfășura activități și după încheierea proiectului, în calitate de alumni, fiind membrii implicați ai comunității locale. Ulterior participării activităților de formare din tabără, copiii voluntari și alumni vor constitui nucleul Clubului micilor exploratori de la Școala Roești.

„Nu pot să cred că am trăit atâta timp în locurile astea și nu am ajuns pe aici…că sunt atâtea lucruri de care eu n-am avut habar!”. – Alexa M., 12 ani

 

Buget: 8. 378 de lei

Beneficiari: 63

Membri de echipă: 2

Mentori: 3

Alți voluntari: 5

Ore de voluntariat: 775