Dragi pasionați de științe,
a sosit momentul mult așteptat de comunitatea ȘTIINȚESCU Mureș iar pe data de 14 februarie am lansat oficial fondurile ȘTIINȚESCU MUREȘ 3.0 și ȘTIINȚESCU – RICHTER pentru chimie. Este pentru prima oară când vom avea un fond dedicat chimiei în cadrul programului Științescu și suntem bucuroși să avem alături de noi compania Gedeon Richter România ca și partener. Fundația Comunitară Mureș își invită toți prietenii pasionați de știință să aplice cu un proiect prin care să contribuie activ la creșterea interesului elevilor pentru științele exacte, prin practică și experiment.
Ce este ȘTIINȚESCU?
ȘTIINȚESCU MUREȘ este cel mai mare program de finanțare pe domeniul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) din județul Mureș. Din anul 2016, de când am început să explorăm și în județul Mureș ramurile acestui domeniu, pe masa Științescu au ajuns 60 de proiecte, dintre care 22 au fost finanțate cu o valoare totală de 169 000 lei. În cele două ediții desfășurate am reușit să implicăm 30 de școli, 108 profesori și specialiști care și-au dedicat 4872 de ore de voluntariat, din timpul lor, astfel ca peste 10 000 de elevi să fie atinși de magia științelor. S-au deschis cluburi de robotică, cluburi de radioamatorism, electronică, s-au echipat laboratoare de chimie,fizică și s-au organizat spectacole de știință. Elevii au descoperit aplicabilitatea științelor dincolo de formulele învățate pe de rost. Mai multe detalii despre program găsiți aici: http://mures.stiintescu.ro/.
Cum funcționează?
Fundația Comunitară Mureș mobilizează resurse financiare locale de la donatori individuali sau companii, iar grantul acordat de RAF dublează sumele atrase din comunitate. În județul Mureș programul este implementat de către Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu FFCR – Federația ”Fundațiile Comunitare din România” cu sprijinul RAF – Romanian-American Foundation și în acord cu parteneri locali: Gedeon Richter România, Azomureș, Ortoprofil Prod România, Accenture, Donautal, SPF Media, Maviprod, Kastamonu, Remex, Neon&Sign, Forum Industry, Mobila Dalin, Baggerman, Leco Impex, Volscens Prodimpex. Granturile (fonduri nerambursabile) sunt acordate educatorilor, organizațiilor neguvernamentale, grupurilor de inițiativă, persoanelor fizice, studenților pentru inițiative locale inovative destinate educației în domeniul științelor. Sunt finanțate în primul rând proiecte care vizează creșterea interesului elevilor pentru științele exacte și care au ca temă centrală implicarea activă a elevilor prin practică și experiment.
Care este bugetul?
Bugetul pentru ediția a III-a este de 125 000 lei și se compune astfel: 24 000 leipentru ȘTIINȚESCU-RICHTER pentru chimie iar restul de 101 000 lei vor fi folosiți pentru finanțarea proiectelor din cadrul ȘTIINȚESCU MUREȘ 3.0. În ediţia din acest an Accenture se poziţionează ca susținător al egalității de gen în STEM. Încurajarea fetelor de liceu spre disciplinele tehnice este un pas important în eliminarea diferenţelor de gen din acest domeniu. De aceea, pentru cele două proiecte susţinute de Accenture, pe lângă criteriul existenței unei componente IT (sunt acceptate și proiecte interdisciplinare cu componenta IT, robotică), fiecare echipă de proiect trebuie să aibă în componenţa 50% fete.
Cum aplici?
Prima etapă va consta în depunerea unei scrisori de intenție cu ideea ta de proiect, care să explice obiectivele, activitățile pe scurt și impactul proiectului trimisă pe adresa cristian.man@fcmures.org. (mai multe detalii găsiți pe site: https://mures.stiintescu.ro/).
Etapa a 2-a va consta în înscrierea proiectelor prin intermediul unei cereri de finanțare care cuprinde: un formular de aplicare, un formular de buget și CV-ul coordonatorului de proiect trimise pe aceeași adresă de mail: cristian.man@fcmures.org.
Calendar de desfășurare program în 2019:
- Data lansării oficiale a programului: 14 februarie
- Lansare program în școlile din județ : 14 – 24 februarie
- Depunere scrisori de intenție : 24 februarie – 1 martie
- Consultări cu echipele de proiect : 1 martie – 5 martie
- Înscrierea proiectelor: 5 – 12 martie
- Selecția proiectelor: 12 martie – 19 martie
- Anunțarea proiectelor câștigătoare: 19 – 20 martie
- Semnarea contractelor de finanțare: 20 – 25 martie
- Sesiuni de instruire cu echipele proiectelor selectate: 25 – 31 martie
- Implementarea proiectelor: 1 aprilie – 31 octombrie
- Termenul limită maxim pentru depunerea rapoartelor: 15 noiembrie
Vă așteptăm să fiți parte din povestea Științescu!
Pe curând,
Echipa Științescu Mureș
Persoana de contact:
Cristian Man
Manager program
Fundația Comunitară Mureș
E-mail: cristian.man@fcmures.org
Telefon: 0754-383.485