Camera obscură

„Camera obscura” este un proiect inedit, de mari dimensiuni, împărțit în componente pentru care Asociația Renascendis încearcă să obțină finanțare din diverse surse. Un proiect de infrastructură dedicat fotografiei prin procedee istorice, ”clasice”, într-o eră a fotografiei digitale „Camera obscura” își propune să aducă sub același acoperiș al educației non-formale conservarea, digitizarea și promovarea fotografiei vechi pe diverse suporturi cu experimentul. Punctul de plecare este colecția de fotografie a Asociației Renascendis, compusă din aproape 2000 de piese: dagherotipii (anii 1850), fotografii pe hârtie (c. 1860-1970), ferotipii (1890-1910), clișee pe sticlă și celuloid (c. 1900-1940) și tehnică fotografică istorică. „Camera obscura” se vrea a fi un proiect complet hands-on. Proiectul va implica un grup de elevi de liceu din Făgăraș care va participa direct la activități de digitizare și conservare a suporturilor fotografice vechi și la ateliere de fotografie prin procedee istorice (ambrotipie, platinotipie etc.) sau fotografie pe film și realizarea unei expoziții foto. Pregătirea substanțelor, a amestecurilor și emulsiilor necesare realizării suporturilor foto pe sticlă sau hârtie, developarea și fixarea acestora sau a filmelor fotografice vor deveni cele mai spectaculoase metode de a experimenta și învăța elemente de chimie practică. Lucrul cu echipamente fotografice istorice care, cu ajutorul lentilelor, fac din lumină cel mai talentat pictor, este cel mai bun prilej de a avea contact cu noțiuni elementare, dar și complexe de optică.

Organizație aplicantă: Asociația Renascendis

Activitati: “Un număr de 20 de întâlniri de lucru (ateliere, laboratoare, sesiuni și excursii de fotografiere) cu grupul permanent de elevi implicat în proiect și expoziția foto. Dezvoltarea unei baze de minim 500 de fotografii digitizate din colecția Renascendis și din alte surse publice sau private prin implicarea grupului permanent de elevi. Dezvoltarea unei infrastructuri permanente și autonome dedicate fotografiei istorice în Făgăraș cu implicarea adolescenților elevi de liceu. ”

Beneficiari: Proiectul se adresează în primul rând adolescenților elevi de liceu din Făgăraș, dar și comunității locale în ansamblu, prin expoziția foto, și publicului general și specialiștilor, prin activitățile de digitizare, cercetare și publicare a materialului fotografic istoric incluse în proiect. Elevii implicați au vârste cuprinse între 14 și 19 ani.

Buget: 24. 810 de lei