6 proiecte finanțate prin Fondul Științescu Oradea

6 proiecte de știință au obținut câte o finanțare prin programul Fondul Științescu Oradea, ajuns la ediția 6.0. Acestea vor fi implementate la nivelul județului Bihor în 2024 cu ajutorul finanțărilor obținute prin program și prin mentorarea venită din partea echipei Fundației Comunitare Oradea, și au fost selectate, în urma etapelor de preselecție și jurizare, din 14 aplicații totale.

Cine sunt cei care vor face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor?

Asociația Roboticienilor Oradea a venit spre noi cu proiectul Club STEM RoboManiacs. Asociația va răspunde nevoii cu care se confruntă generația tânără, cea de îndrumare pe partea de dezvoltare în carieră prin explorare și practică. Proiectul Club STEM RoboManiacs constă în activități pentru elevi și studenți, de proiectare 3D – electronică, cu scopul de a construi roboți, sisteme mecatronice sau aplicații software cu care vor participa la competiții din România și din afară țării.

Bugetul proiectului: 12.560 Lei

Asociația Teatrul de copii a obținut finanțarea proiectului Profesorul Trăsnit. Proiectul are în vedere organizarea de spectacole pentru mai mulți elevi din Roșia, Parhida, Batăr, Vârciorog și Marghita. Știința va fi explicată cu ajutorul artei teatrale. Fiecare specatacol va avea în vedere transmiterea de cunoștințe elementare de fizică, chimie și matematică, în cadrul a 5 spectacole interactive susținute de Profesorul Trăsnit. Proiectul va avea continuitate și după implementare, asta pentru că experimentele fizice și chimice din spectacole vor putea fi replicate la scară mică de către profesori.

Bugetul proiectului: 17.700 Lei

Liceul Don Orione a obținut finanțarea proiectului Cromodon. Prin intermediul său, elevii vor învăța să folosească natura pentru a crea pigmenți. Beneficiarii vor colora atât produse textile, alimente sau băuturi răcoritoare și vor înțelege că plantele sunt o alternativă sănătoasă a coloranților de sinteză.

Bugetul proiectului: 15.590 Lei

Colegiul Național „Emanuil Gojdu” va implementa în anul 2024 proiectul SeismoGojduLAB prin care va provoca elevi de toate vârstele să proiecteze și să construiască un instrument capabil să înregistreze vibrațiile și mișcarea solului. Elevii vor înțelege mai bine cutremurele și efectele acestora asupra mediului și oamenilor.

Bugetul proiectului: 15.400 Lei

Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent László” Oradea a propus și obținut finanțarea proiectului TechPlay Adventures. Proiectul se adresează elevilor din Oradea care vor să beneficieze de ateliere gratuite în cadrul unui cerc de robotică pe care Liceul îl va crea prin Fondul Științescu Oradea. Elevii vor învăța principii de programare și inginerie cu ajutorul unor kit-uri Lego. Atelierele vor fi accesibile elevilor orădeni pe bază de înscriere.

Bugetul proiectului: 19.015 Lei

Școala Gimnazială Buntești va trezi interesul copiilor din mediul rural prin proiectul Happy outdoor classroom STEAM. Echipa de proiect va duce știința în aer liber, amenajând un spațiu dedicat educației non-formale de tip STEAM. Elevii vor descoperi știința într-un mod distractiv prin jocuri gigantice, o stație meteo și un microscop portabil.

Bugetul proiectului: 15.684 Lei

Acestea sunt cele 6 proiecte finanțate prin Fondul Științescu Oradea, 6.0, cu suma de 95.949 Lei. Fondul Științescu Oradea este un program inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, implementat în județul Bihor de Fundația Comunitară Oradea. Ediția 6.0 a Fondului Științescu Oradea este susținută de sponsorul principal Accesa. Contribuie la a face știința mai atractivă următoarele companii: DSV Air & Sea, VPK Packaging Salonta, Salesianier România, Sema Express, Golde Oradea, Vulcri și Plexus.