Ideea de bază a proiectului este să aducem arta în studiul științelor, cu scopul de a dezvolta creativitatea si gândirea critică a elevilor. În plan secundar, dorim să formăm elevilor abilități motrice prin desen, pictură, modelaj, experimente chimice și biologice. Elevii vor avea ocazia ca, în atelierele Științescu, să descopere practic tainele realizării unei lucrări de artă, atât prin studiu în creion cât și culoare, prin folosirea proporțiilor corpului omenesc și a anumitor repere osoase ca puncte metrice. Pentru realizarea cu succes a lucrărilor, vor dobândi cunoștințe fundamentale despre organismul uman, atât prin desen cât si prin observații ale corpului uman. De asemenea, vor descoperi arta ceramicii ca o știință, prin realizarea unor obiecte din materiale anorganice, non-metalice, care devin solide, dure si durabile prin încălzirea la temperaturi ridicate.
Termeni precum interval, cadrane, iris, pupilă, pleoape, gene, ovoid, linie paralelă, linie curbă, simetrie, nu mai sunt acum termeni necunoscuți. Artă, biologie, chimie, fizică, matematică, meșteșuguri, experimente prin care elevii au obținut pigmenți naturali din spanac, varză roșie, emulsii din pigmenți minerali și gălbenuș de ou, activități care au avut ca obiectiv compararea pigmenților din pictură cu pigmenții din retină, unde elevii au descoperit care este principiul formării vederii, cu ajutorul ochiului virtual 3D disponibil pe platforma Biomap.
Ce spun copii?
Mie mi se pare un proiect extrem de frumos, distractiv și creativ. Pe mine m-au impresionat foarte mult pigmenții și experimentele în care putem să obținem coloranți din fructe sau legume. Am ales să vin la activitățile acestea deoarece aș vrea să-mi dezvolt creativitatea și să aflu lucruri noi.
Organizație aplicantă: Grup de inițiativă – C.D.M-Creative Design of Mind
Domeniu proiect: artă, biologie, chimie, fizică, matematică, meșteșuguri
Loc de desfășurare: Făgăraș
Categorie beneficiari: copii din ciclul gimnazial
Buget: 12280 Lei