Smart Lab

Smart Lab propune învățarea conceptelor de baza din programare, utilizând un limbaj de programare grafic, ușor de folosit, adaptat la capacitatea de înțelegere a copiilor, începând cu școala primară. Instrumentul principal este  Scratch și cursuri despre fundamentele programării dezvoltate de code.org.

Pe parcursul ședințelor, copiii vor trece prin câteva concepte de bază ale programării: algoritmi, secvențe, depanare (debugging), bucle, evenimente, declarații condiționale, funcții, dar și un element esențial ignorat de multă lume –  navigarea în siguranță pe Internet.
Proiectul urmărește extinderea functionalității de bază a Scratch-ului, de la creeare de elemente vizuale la programarea/controlarea unor elemente fizice (motoare, senzori), folosind o conexiune Bluetooth Low Energy. Această tehnologie este de actualitate, fiind prezentă în majoritatea terminalelor mobile existente, de la telefoane mobile la brățări de fitness, senzori sau dispozitive IoT.
Aceste elemente vor fi incluse într-un proiect final. Folosind Bluetooth LE, senzori de diferite tipuri (magnetici, presiune), imprimare 3D, va fi construită macheta unui oraș, care să integreze elemente electronice capabile să simuleze anumite scenarii definite sub conceptul de Smart City, care ar putea eficientiza folosirea resurselor în anumite domenii de activitate ale unui oraș. Programul scris de către copii va fi rulat pe platforma mecanică.


Echipa: 

  • Alexandru Muntean – coordonator proiect, mentor
  • Radu Tompa – mentor
  • Traian Schiau – mentor
  • Florina Muntean – comunicare / recrutare copii

Beneficiari: 10 copii cu vârste cuprinse între 8-10 ani

Finanțare: 3.000 lei

Activități: Proiectul este în derulare. Vom reveni cu detalii.