Povești despre mentorii Științescu care schimbă educaţia STEM la firul ierbii.

11/11/2019

Într-un sistem educațional caracterizat de rigiditate și surplus de informații exclusiv teoretice, un grup de inițiativă a pus cap la cap un proiect pilot numit Experimentis. Ce este Experimentis și despre cine? Experimentis s-a născut dintr-o dorință empatică și o pasiune profundă pentru cunoaștere și educație a Laurei Frențescu, dorință de a oferi șanse egale tuturor elevilor de a explora într-un mediu interactiv și dinamic misterele nemărginite ale științei, dezvoltându-se totodată și personal.

11/11/2019

Doi tineri antreprenori: Angi și Costi. Doi elevi: Rareș și Florin. Patru ani devotați pasiunii pentru STEM și completării metodelor de învățare non-formală și un singur țel: încurajarea elevilor să prindă drag de științe și de lucrul în echipă prin explorarea unor metode interactive de învățare cu ajutorul seturilor de construcție LEGO.

11/11/2019

Doi ani, un profesor dedicat: prof. dr. Daniela Dumitraș și un grup de elevi dornici să înțeleagă ști- ințele dincolo de misterul ce le învăluie, au dat naștere proiectului STEM Bridge. Anul acesta, pent- ru o perioadă de aproximativ 5 luni (ianuarie – iunie), Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” s-a bucurat, din nou, de finanțarea unui nou proiect. Acest lucru a fost posibil datorită Fondului Științescu, care, după cum știm, dorește să-i ajute pe copii să descopere, prin experi- mente, activități practice și jocuri, partea atractivă și interesantă a științelor.

10/10/2019

O clasă din cartierul Ferentari învață prin joacă despre reciclare, energie, epurarea apei și alte treburi complicate. Prin proiectul „Maker Exploratorium – Natural Sciences”, membrii echipei Eematico construiesc dispozitive care să le explice copiilor lumea așa cum ar fi vrut și ei s-o afle de-a lungul anilor de școală.  

10/10/2019

Acum doi ani și jumătate, Magda și Ionuț Ilie au început să dea o mână de ajutor pentru a face din orașul-satelit al capitalei o comunitate în adevăratul sens al cuvântului.

10/10/2019

Despre cum o întâlnire de-o săptămână între câteva zeci de elevi de liceu, profesori și cercetători te poate face să crezi că poți mișca lucrurile cu adevărat.

 

10/10/2019

E-Civis vrea să le dea copiilor instrumentele pentru a-și găsi locul în societatea viitorului, în care roboții vor reconfigura piața muncii.

10/10/2019

Când Iulian întreabă o sală plină cu părinți, bunici și copii dacă un robot poate fi controlat cu puterea minții, adulții zic „nu”, iar puștii strigă „da” din toată inima. După ce face prima demonstrație, Iulian le prezintă celor de față un roboțel care dă șuturi la poartă și unul mai mare, pe șine, controlat cu ajutorul unei tablete. Cei mici se strâng pe lângă robot, se întind pe podea și se așază în genunchi, nu pierd din ochi nicio mișcare. Creația asta cu mișcări precise e noul lor prieten.

12/12/2017

Teodor Furtoș are 23 de ani și din 2016 învață elevi de liceu din Oradea să folosească o imprimantă 3D. Împreună imprimă jucării, brelocuri, piese pentru roboți, obiecte din jocuri sau statuete în miniatură ale personalităților importante din istorie.

De Elena Văduva

14/12/2017

Poate de aceea elevii l-au poreclit Ciupi și au lăsat atât de multe comentarii pozitive despre el pe site-ul calificative.ro. Le e simpatic și pentru că, de trei ani, Ciupi vine doar cu bicicleta la liceu, indiferent de vreme. A făcut schimbarea asta după ce a realizat cât de importantă este de fapt mișcarea, dar și pentru că stătea foarte mult în trafic. Ar vrea să implementeze și în școală o zi a mersului pe jos, pentru că oricând este loc de și mai multe activități la Șaguna. Elevii spun că învață matematica mult mai ușor atunci când îl au ca profesor și că notele bune nu mai par atât de inaccesibile.

07/12/2017

Mihaela Bucșa avea 34 de ani, dintre care 20 ca ONG-istă, când a trebuit să ia în propriile mâini educația fiicelor ei. De atunci, coordonează împreună cu alți părinți un club de educație non-formală, unde sute de copii învață, prin excursii și ateliere, cum să caute știința în lucrurile mici.

 

 De Oana Barbonie

05/12/2017

La 16 ani, Patricia e sigură că poate funcționa doar în ritm de du-te-vino. A făcut teatru, design vestimentar, canto, desen, voluntariat. Scrie un roman și predă cursuri de programare celor mai mici decât ea. Vara asta, prin proiectul Info Car Race și-a împlinit un vis al copilăriei: să piloteze o mașină construită de ea.

De Oana Barbonie