O Școală Luminoasă

Școala 10 implementeaza proiectul “O Școală Luminoasă” finanțat prin Fondul Stiintescu Bacau . Copii experimentează cu circuitele electrice și reacțiile chimice și caută alternative pentru iluminarea holurilor școlii lor. Clubul de științe, o metoda de educație non-formală, a atras elevi de toate vârstele, care au descoperit pasiunea pentru fizică și chimie, pasiune pe care profesorii și învățătorii se străduiesc să o cultive în moduri cât mai creative.

 

Proiectul pornește de la o necesitate (slaba iluminare a holurilor, care nu au ferestre decât pe capete) și se fundamentează pe ideea că elevii se pot implica, pornind de la joc, în găsirea și aplicarea de soluții viabile pentru problemele școlii.

Proiectul propus poate stârni curiozitatea elevilor pentru miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să conștientizeze utilitatea tehnologiilor moderne și să învețe cu pasiune științele exacte. Activitățile promovează educaţia de tip STEM și duce la conștientizarea faptului că de ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică poate depinde capacitatea noastră de a ne îmbunătăţi sănătatea, de a găsi şi a utiliza surse de energie mai curate şi mai eficiente, în vederea protejării mediului.

Elevii claselelor III-VIII vor conlucra, în cadrul unui club, realizarea unei machete la scară a școlii, la care holurile să fie iluminate cu LED-uri care primesc energie de la mini panouri fotovoltaice. Membrii cercului de științe vor acumula și aplica astfel cunoștințe din domeniile electronică, tehnică, proiectare, construcții, matematică, ecologie ș.a. Extrapolând cunoștințele și practica acumulată, se vor implica apoi în realizarea iluminării efective a holurilor școlii cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, transformând ideile și soluțiile lor în realitate.