Cristina Dudan – Iarba verde de acasă

Un microscop și un telescop sunt pentru copii o invitație să descopere lumi noi, dinamice și pline de culoare, care devin de în ce mai complexe pe măsură ce intuiția și înțelegerea se ascut. De la plante la planete, copiii din comuna Lisa au explorat și au studiat viața înconjurătoare sub îndrumarea doamnei profesoare de biologie de la Colegiul Național ”Radu Negru” – Făgăraș. Științescu Țara Făgărașului le-a susținut entuziasmul și experimentele oferind finanțare pentru instrumentele de studiu, telescop, determinatoare de păsări, obiective pentru telescop, atlase de astronomie, microscoape stereoscopice, lupe, truse pentru testarea apei, detector de ultrasunete Instrumentele.

 

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Cum ați aflat de Fondul Științescu?

Am aflat despre Fondul Stiintescu de la o prietenă, la prima ediție (cred că apăruse anunțul în ziar). Ea știa că fac diverse activități cu elevii și s-a  gândit că s-ar putea să fiu interesată. Și am fost! 🙂

Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?

Prima dată am aplicat cu o idee de proiect pentru copiii din Lisa și împrejurimi, împreună cu soțul meu, Sergiu Dudan, preot în parohia ortodoxă Lisa. Doream să-i învățăm pe copii să folosească corect microscopul și să recunoască specii de păsări prin observații cu luneta/telescopul. În al doilea an, am aplicat în paralel și cu un proiect pentru colegiul în care predau biologia, Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăraș. Și așa a luat naștere Cercul de biologie KARIOS. Karios înseamnă, în limba greacă, nucleu. Și acest cerc de biologie doresc să fie nucleul în jurul căruia elevii mei să-și dezvolte abilități și să-și descopere pasiuni.

Ați formulat-o, așa cum a ajuns ea în proiectul câștigător, din prima? Sau ați avut și alte idei? Cum v-ați hotărât asupra celei cu care ați aplicat?

Am formulat-o din prima. Știam exact ce doresc să fac și pașii necesari pentru a   duce la bun sfârșit proiectul. Practic, ceea ce am propus în scrisoarea de intenție am dezvoltat în varianta proiectului depus spre jurizare.

Cum v-a venit ideea de titlu? Ați avut și alte variante? Dacă da, cum ați ales?

Pentru titlu, ne-am inspirat din frumusețea plaiurilor Lisei, mai ales că, de 8 ani, Lisa a devenit pentru noi ACASĂ. ”Iarba verde de acasă” a fost titlul care ne-a făcut să credem că acest proiect are potențial pentru multe ediții. Și da, deja suntem la ediția a 3-a.

PASIUNEA PENTRU ȘTIINȚE

Cum ați ajuns pasionată de acest domeniu științific?

Pasiunea este din gimnaziu. De aceea sunt astăzi profesor de biologie. Am avut în gimnaziu o profesoară de biologie excepțională. 

Ce vă place la acest domeniu?

Totul îmi place. Pur și simplu e fascinant să studiezi viața (plante, animale, om).  Totdeauna ești în mișcare, în permanență descoperi ceva nou, îți poți dezvolta abilități precum: atenția, concentrarea, îndemânarea, răbdarea etc.

Aveți vreun om de știință drept “erou”; unul care să vă fi inspirat? Dacă da, de ce?

”Eroina” mea e Georgiana Crețu, doctor în biologie, chiropterolog (specialist în studiul liliecilor). Ne știm din studenție și acum este partener fidel proiectelor noastre. Este un model de muncă, perseverență, ambiție,  perfect îmbinate cu un grad mare de inteligență. Împreună cu șoțul ei, Ionuț Crețu, inginer silvic și ranger, ne-au ajutat, în mod voluntar, în toate edițiile proiectelor Științescu.

De ce credeți că e util pentru copii să înțeleagă acest domeniu științific; la ce le-ar putea folosi în viață?

E util pentru copii să înțeleagă acest domeniu științific deoarece studiul vieții va fi întotdeauna o preocupare pentru societate. Există încă multe aspecte nedescoperite din biologie, deci este un domeniu cu multe oportunități.

APLICAȚIA

Care au fost resursele de care ați avut nevoie? Cine sunt cei care v-au ajutat să organizați proiectul, contribuind astfel la realizarea lui? 

Pentru proiectul ”Iarba verde de acasă” am avut nevoie inițial de un microscop și un telescop. Spațiul de lucru a fost sufrageria casei parohiale. Ulterior am avut nevoie de trepied, aparat foto, determinatoare de păsări, obiective pentru telescop, atlase de astronomie. O parte din banii necesari pentru finalizarea proiectelor au fost cofinanțare din bugetul personal. Pentru Cercul de biologie am avut nevoie de microscoape stereoscopice, lupe, truse pentru testarea apei, detector de ultrasunete.

În ce au constat experimentele?

Iarba verde de acasă: Realizarea preparatelor microscopice, observații ornitologice, inventar al florei din Lisa, observații astronomice: constelații, planete, luna, observații perseide, vizite la muzeul ”Grigore Antipa”, activități de entomologie la facultatea de Științe din Sibiu.

Cercul de biologie: Extragerea pigmenților clorofilieni, punerea în evidență a amilazei salivare, simularea unei activități de cercetare într-o arie protejată, analiza unor substanțe prezente în apa potabilă (nitriți, fier, calcar) etc.

Cum au reacționat copiii?

Copiii au fost extrem de încântați deoarece sunt activități pe care nu le poți desfășura în timpul orelor de curs. Și am observat că le plac foarte mult activitățile în teren, în aer liber. Și sunt dornici și curioși.

Au fost și peripeții?

Peripețiile nu lipsesc niciodată! Ele fac activitățile de neuitat! 🙂

Vi s-a întâmplat să vină părinți să vă spună ce le-au povestit copiii despre activitățile la care au participat?

Bineînțeles! Și m-a bucurat entuziasmul lor. Dar mai mult decât entuziasmul mă bucură perseverența, an de an, acești părinți își sprijină copiii pentru a participa la activități: îi duc și aduc cu mașina la activități, au venit cu ei noaptea la observat perseide, i-au însoțit în activitatea de explorare a unei peșteri etc.

BILANȚ DE “EXPERIENȚĂ ȘTIINȚESCU”

Cum v-a ajutat experiența asta?

Această experiență m-a ajutat să mă dezvolt, să fiu într-o permanență cercetare, să văd mai bine nevoile copiilor, să lucrez cu specialiști.

Ați avut vreo revelație în cadrul proiectului?

Da. I-am mulțumit lui Dumnezeu că mi-a dat în gând să aplic și că m-a ajutat să găsesc oameni care să mă ajute (soțul meu, spre exemplu, care s-a apucat să învețe biologie pentru a mă putea sprijini în realizarea activităților :)).

Ce-ați face altfel, dacă ar fi să aplicați din nou?

N-aș schimba nimic.

Ați recomanda și altora să aplice la Fondul Științescu?

Recomand din toată inima tuturor să aplice la Fondul Stiințescu. O mare oportunitate pentru copii!

VIITORUL ȘTIINȚESCU

Cum credeți că s-ar putea dezvolta programul în anii care urmează – și ce credeți că ar trebui să se întâmple pentru ca el să se transforme într-o mișcare a comunității?

Niște întâlniri între aplicanți ai fondului din județe diferite. Pentru un schimb de experiență și colaborare. Poate chiar ateliere de formare, conferințele lui Științescu.

Știți pe cineva care-ar fi dispus să dea o mână de ajutor ediției viitoare?

Camelia Posea, tânără absolventă de jurnalism. Depinde de ce ajutor aveți nevoie, în ce direcții de dezvoltare doriți sprijinul!

Sursa foto: Iarba verde de acasă