Carla Muntean – Papiștii și MoZar

Fire curioasă și fascinată de fenomenele fizice, Carla Muntean a făcut parte din echipa de mentori Științescu Mureș în ”Papiștii – Spectacolul Științelor” și ”MoZar – Monede și zaruri măsluite”, două proiecte a căror menire a fost de a le arăta elevilor că fizica ne înconjoară, iar știința din spatele experimentelor este surprinzătoare și captivantă.

 

 

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Cum ați aflat de Fondul Științescu?

Am aflat de Fondul Științescu de la domnul profesor de fizică, Cristinel Codău.

Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?

Cele două proiecte la care lucrez au fost inițiate de domnul profesor de fizică, Cristinel Codău (proiectul “Papiștii-Spectacolul Științelor”) și de domnul cercetător Adrian Mureșan (proiectul “Monede și zaruri măsluite”).

 

 

PASIUNEA PENTRU ȘTIINȚE

Cum ați ajuns pasionată de acest domeniu științific?

De foarte mică m-a fascinat explicația fenomenelor simple din jurul meu  (ex. De ce apa dintr-o chiuvetă realizează o mișcare circulară la scurgere? – Forța Coriolis), însă orele de fizică sunt cele care mi-au stârnit cu adevărat curiozitatea, în special, orele în laborator.

Ce vă place la acest domeniu?

Explorarea diverselor probleme cu aplicabilitate practică mă atrag.

Aveți vreun om de știință drept “erou”; unul care să vă fi inspirat? Dacă da, de ce?

Omul de știință, “eroina” care mă inspiră este Marie Curie deoarece este femeia care a demonstrat că domeniile științifice sunt destinate și femeilor, nu doar bărbaților. De multe ori m-am confruntat cu postura de a fi singura fata implicată în diverse proiecte, iar gândul la această “eroină” mi-a dat curaj să continui.

 

De ce credeți că e util pentru copii să înțeleagă acest domeniu științific; la ce le-ar putea folosi în viață?

Fizica este știința care ne înconjoară la tot pasul. Aceasta ne poate ușura viața, dacă știm să o folosim. De exemplu, ea ne învață că, dacă putem apă fierbinte într-un pahar rece, s-ar putea să îl spargem sau, dacă lovim suficient de tare piciorul de preș, putem curăța toată zăpada de pe pantofi.

 

APLICAȚIA

Care au fost resursele de care ați avut nevoie? Cine sunt cei care v-au ajutat să organizați proiectul, contribuind astfel la realizarea lui? (poate cineva care v-a pus la dispoziție o sală; poate voluntari care s-au ocupat de diverse sarcini).

Pentru proiectul “Monede și zaruri măsluite” am avut nevoie de o imprimantă 3D, motoare, controller, plăci Arduino și Raspberry Pi, cameră de filmat, fire de legături și led-uri. Școala ne-a pus la dispoziție o sală în care am putut lucra.

 

În ce au constat experimentele?

În cadrul proiectului “Monede și zaruri măsluite” am lucrat la crearea unui sistem automat de mișcare. Starea sistemului în acest moment este rezultatul a mai multor încercări de îmbunătățire și experimente deoarece a fost dificil de sincronizat momentul opririi motoarelor cu cel în care este făcută poza de către cameră și descifrată de către placa Raspberry Pi. În mișcarea sa, sistemul într-un anumit punct greșea, iar dacă nu îl corectam la timp toate fotografiile următoare erau nerelevante.
În cadrul proiectului “Papiștii-Spectacolul Științelor” experimentele se bazează pe iluzii optice, efecte ale curentului electric, termodinamică și magnetism.

Cum au reacționat copiii?

Copiii sunt mereu foarte entuziasmați la vederea experimentelor și foarte curioși  să afle știința din spatele acestora. De curând, am fost la un eveniment în centrul orașului Tîrgu-Mureș unde am prezentat experimentele din cadrul proiectului “Papiștii-Spectacolul Științelor”. Am fost profund impresionată de curiozitatea copiilor care își rugau părinții să vină la standul nostru. După vederea experimentelor, atât cei mici, cât și părinții ne întrebau dacă pot face și ei aceste experimente acasă. Cu siguranță știința este foarte plăcută de cei mici dacă este promovată.

 

Au fost și peripeții?

În cadrul proiectului “Monede și zaruri măsluite”, toți colegii mei împreună cu mine a trebuit să învățăm să folosim și programăm plăci pe care nu am mai lucrat niciodată. De asemenea, crearea obiectelor 3D folosind imprimanta a fost un alt element de noutate pentru mine. Astfel, m-am confruntat cu dificultăți și peripeții însă toate au fost menite pentru a clarifica întrebările pe care le aveam în legătură cu subiectul. Acum pot spune că datorită lor am învățat să caut soluții diverse și rapide la diverse probleme. De exemplu, pentru a sincroniza motoarele cu camera am căutat senzori, iar apoi controllere care să poată îndeplini această funcție.

Vi s-a întâmplat să vină părinți să vă spună ce le-au povestit copiii despre activitățile la care au participat?

De cele mai multe ori, copiii le spun părinților despre experimentele pe care le-am prezentat. S-a întâmplat să vină părinți să mă întrebe cum este realizat un anumit experiment pentru a-l putea recrea acasă copiilor.

 

BILANȚ DE “EXPERIENȚĂ ȘTIINȚESCU”

Cum v-a ajutat experiența asta?

Această experiență mi-a strânit curiozitatea de a afla cât mai multe din domeniul fizicii. Fiecare eveniment din jurul meu, acum, îl privesc dintr-o altă perspectivă, încercând să înțeleg știința din spatele ei și gândindu-mă la eventuale experimente care să ilustreze principiul descoperit.

Ați avut vreo revelație în cadrul proiectului?

Simplul fapt că am avut ocazia să lucrez la proiectul “Monede și zaruri măsluite” a fost, pentru mine, un șir de revelații întrucât îmi era relativ necunoscut domeniul, bazele teoretice le aveam, însă, niciodată nu lucrasem la un asemenea proiect.

Ați recomanda și altora să aplice la Fondul Științescu?

Proiectele din cadrul Fondului Științescu sunt oportunități uriașe de care atât elevii, profesorii, cât și comunițățile din jurul acestora se pot bucura. Lucrând la un asemenea proiect, elevii și profesorii au ocazia să descopere un alt stil de învățare putând astfel influența prin exemplu pe cei din jurul lor.

VIITORUL ȘTIINȚESCU

Cum credeți că s-ar putea dezvolta programul în anii care urmează – și ce credeți că ar trebui să se întâmple pentru ca el să se transforme într-o mișcare a comunității?

Programul s-ar putea dezvolta prin promovarea proiectelor și a impactului lor asupra comunității.

 

Sursa foto: PapiȘtii și Togorean Ionuț Photography