Illyés Lajos Demeter – RoboDojo
12/12/2018

Illyés Lajos Demeter a absolvit Automatizări și Calculatoare, este profesor de informatică în Salonta și mentor în programul Științescu pentru că a dorit să transmită mai departe elevilor pasiunea pentru acest domeniu și experiența sa. Prin proiectul RoboDojo, elevii au creat scheme electronice din diverse componente, inclusiv plăci Arduino sau RaspberryPi, pe care le-au programat să funcționeze după dorințele lor.

 

 

CUM A ÎNCEPUT TOTUL

Cum ați aflat de Fondul Științescu?

De la Fundaţia Comunitară Oradea, la conferinţa de lansare a Fondului Ştiinţescu.

 

Cum v-a venit ideea cu care ați aplicat?

Ideea de a înfiinţa un club de programare a venit din partea a doi foşti elevi care în 2016 erau încă studenţi. Am aplicat cu elevii din club pentru a îmbunătăţi dotarea clubului şi a avea acces la tehnologia modernă. În fiecare an, încercăm să aducem ceva nou pentru a facilita ridicarea nivelului de cunoştinţe a elevilor activi şi a implica noi elevi în a participa la activităţile clubului.

 

 

Ați formulat-o, așa cum a ajuns ea în proiectul câștigător, din prima? Sau ați avut și alte idei? Cum v-ați hotărât asupra celei cu care ați aplicat?

Ultimul proiect a fost formulat din prima. Am ştiut de la început clar, de ce şi pentru ce avem nevoie.

 

Cum v-a venit ideea de titlu? Ați avut și alte variante? Dacă da, cum ați ales?

Titlul ne-a venit din combinarea cuvintelor Robot şi Coderdojo. Robot venind de la materialele pe care dorim să le achiziţionăm, iar Coderdojo este numele clubului. Prin urmare numele proiectului de RoboDojo era cea mai descriptivă şi potrivită variantă.

 

PASIUNEA PENTRU ȘTIINȚE

Cum ați ajuns pasionat de acest domeniu științific?

Am terminat Automatizări şi Calculatoare, deci de mult sunt pasionat de acest domeniu şi am vrut să împărtăşesc experienţa mea şi cu elevii mei.

 

Ce vă place la acest domeniu?

Combinarea tehnologiilor moderne în: electronică, programare, robotică, microcontrolere.

 

 

Aveți vreun om de știință drept “erou”; unul care să vă fi inspirat? Dacă da, de ce?

Albert Einstein şi Stephen Hawking. Ideile inovatoare, Perseverenţa, Putere.

 

De ce credeți că e util pentru copii să înțeleagă acest domeniu științific; la ce le-ar putea folosi în viață?

Acesta este viitorul. Combinarea părţii fizice cu partea logică în domeniile mai sus amintite: electronică, programare, robotică, microcontrolere.

APLICAȚIA

Care au fost resursele de care ați avut nevoie? Cine sunt cei care v-au ajutat să organizați proiectul, contribuind astfel la realizarea lui? 

Laboratorul de informatică ne este asigurat de Colegiul Naţional “Teodor Neş”, asistenţa ne asigură informaticianul şcolii dl Foltuţ Vasile, mentoratul elevilor din club este asigurat de echipa de proiect care include elevii mai mari care au cunoştinţe mai vaste în domeniu şi coordonatorul de proiect, adică subsemnatul.

 

În ce au constat experimentele?

Crearea schemelor electronice din componentele pe care le avem la dispoziţie, inclusiv plăcile Arduino sau RaspberryPi. Programarea plăcilor astfel încât schemele să lucreze după dorinţele elevilor.

 

Cum au reacționat copiii?

Copii au apreciat atmosfera de lucru practică ceea ce este o diferenţă substanţială faţă de orele de curs pur teoretice şi seci.

 

Au fost și peripeții?

Da, leduri şi componente arse, scheme care au funcţionat la început aiurea şi/sau în logică negativă.

 

Vi s-a întâmplat să vină părinți să vă spună ce le-au povestit copiii despre activitățile la care au participat?

Da sunt mulţumiţi de interesul copiilor lor faţă de acest domeniu.

 

BILANȚ DE “EXPERIENȚĂ ȘTIINȚESCU”

Cum v-a ajutat experiența asta?

În primul rând ne-a ajutat foarte mult la dezvoltarea clubului. În al doilea rând am avut ocazia să cunoaştem alte persoane interesate de acest domeniu prin participarea la: conferinţe, expoziţii şi târguri de ştiinţă.

 

Ați avut vreo revelație în cadrul proiectului?

Este un domeniu care se dezvoltă foarte rapid. Elevii noştri au ajuns să creeze astfel de proiecte la atestat de informatică şi mulţi dintre ei sunt deja studenţi în domeniu.

 

Ce-ați face altfel, dacă ar fi să aplicați din nou?

Am cere mai multe resurse pentru dezvoltarea clubului.

 

Ați recomanda și altora să aplice la Fondul Științescu?

Da. Este o oportunitate să te alături la tehnologii şi idei noi care nu trebuie ratată.

 

 

VIITORUL ȘTIINȚESCU

Cum credeți că s-ar putea dezvolta programul în anii care urmează – și ce credeți că ar trebui să se întâmple pentru ca el să se transforme într-o mișcare a comunității?

Promovarea mai largă a programului Ştiinţescu. Încurajarea şcolilor pentru a scrie proiecte şi a le pune în aplicare. Suplimentarea fondurilor.

 

Știți pe cineva care-ar fi dispus să dea o mână de ajutor ediției viitoare?

Sugerăm să aplicaţi la companii mai mari: Google, Microsoft, Apple, pentru suport.

 

Liliana Iamandi – Brocom Design
Cristina Dudan – Iarba verde de acasă