14/08/2019

Povestea cursului de broderie computerizată pe care Liliana Iamandi, inginer textile, învățătoare și profesor inginerie textilă, l-a organizat cu sprijinul Științescu Sibiu, nu putea fi mai autentic împărtășită decât sub forma unei mărturisiri. Aflați mai jos peripețiile unui mentor cu vocație care și-a luat aliați care au crezut în ideea ei și care a depășit obstacole pentru a-i susține pe copii să-și dezvolte abilități tehnice și creative deopotrivă.

12/08/2019

Un microscop și un telescop sunt pentru copii o invitație să descopere lumi noi, dinamice și pline de culoare, care devin de în ce mai complexe pe măsură ce intuiția și înțelegerea se ascut. De la plante la planete, copiii din comuna Lisa au explorat și au studiat viața înconjurătoare sub îndrumarea doamnei profesoare de biologie de la Colegiul Național ”Radu Negru” – Făgăraș. Științescu Țara Făgărașului le-a susținut entuziasmul și experimentele oferind finanțare pentru instrumentele de studiu, telescop, determinatoare de păsări, obiective pentru telescop, atlase de astronomie, microscoape stereoscopice, lupe, truse pentru testarea apei, detector de ultrasunete Instrumentele.

26/07/2019

Pentru Constanța Margareta Bădulescu, Științescu Prahova este șansa de a materializa dorințele și pasiunile elevilor, de a le lărgi sfera de cunoștințe, de a-i provoca la problematizare, de a le stimula creativitatea și imaginația. ”De la experiment la pasiune”, prin activități practice, copiilor le-a fost trezită dorința de a trece din rolul consumatorului pasiv în cel cu potențial creator și inovator. 

Felicitări echipei de proiect: Constanța Margareta Bădulescu, Prof. Lavinia Adriana Bîtie, Prof. Loredana Boțoc, Prof. Tănase Alionte și  Prof. Nicoleta Găgenel.

25/07/2019

Cum se numește un Asistent cercetare la Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” Iași și mentor pasionat în programul Științescu? ”Doamna de științe”, așa o strigă micii cercetători ieșeni pe Alina-Mirela Ipate. Finanțat și sprijinit de Științescu Iași, proiectul “Experimentăm și învățăm cu Doamna de Științe” i-a entuziasmat atât de mult pe copii încât i-a făcut pe părinți să întrebe de ce copiii lor în regim de internat insistă să-și petreacă sâmbetele la școală la atelierele de chimie, fizică, biologie/ecologie. 

08/07/2019

Exuberanți și veseli, copiii au descoperit cum se formează nori, au explorat la microscop diferite tipuri de celule, au realizat diferite reacții chimice nepericuloase și au făcut vizite în parc. În cadrul ”STIMESCU….pe Valea Bistriței”, finanțat prin Științescu Bacău, Carmen Nedelcu, profesor în învățământul preșcolar, s-a bucurat să observe că ”prin joc și activități experimentale lecțiile copiilor sunt mult mai plăcute și ei se implică mai mult”.

08/07/2019

Uneori nu au nimerit montajul din prima, altădată s-a terminat bateria sau construcția nu a funcționat. Nimic nu a înfrânt inventivitatea și entuziasmul elevilor care au participat în proiectul RoboFriend, finanțat de Științescu Bacău și coordonat de doamna profesoară Tania Radu. Inginer cu o mare pasiune pentru științe, doamna profesoară i-a împrietenit pe elevii de la Colegiului Tehnic ”Dumitru Mangeron” cu roboții și i-a încurajat să-și realizeze propriile idei, să dezvolte programe, să înțeleagă principiile mecanicii, electricității și hidraulicii.

04/07/2019

Ca să-i apropii pe copii de științe prin workshopuri, concursuri, vizite la instituții naționale de cercetare și studiu sau tabere, ai nevoie să dai mâna cu parteneri în comunitate. Pentru a dezvolta activități interesante pentru elevii săi, Doina Capșa, profesor de fizică, și-a unit forțele în ambele proiecte finanțate prin Științescu Bacău, cu muzeografii de la Observatorul ”Victor Anestin” Bacău, conducerea Şcolii Gimnaziale ”Alexandru Ioan Cuza” sau cu Direcția Generală de asistenţă socială și protecția copilului Bacău. Și ce impact neașteptat au avut proiectele!

26/06/2019

Strat peste strat, ca filele unei cărți, Pământul își îndosariază istoria sub forma fosilelor sau a rocilor. Să explorezi aceste file îți trebuie curiozitate, imaginație și lucrul aplicat cu științele exacte. În urma finanțării primite de la Științescu Iași, doamna profesoara Marioara Gîrlescu și elevii de la cercul de Geologie de la Palatul Copiilor din Iași au mers pe teren, au colectat materiale și le-au cercetat în laborator cu ajutorul experimentelor chimice. Misiunea proiectul Filă din istoria Pământului a fost îndeplinită: copiilor le-a fost deschis apetitul pentru descoperiri și științe exacte.

18/06/2019

Undeva, la 44 de km de Târgu Mureș, în Luduș, elevi de la Liceul Tehnologic Nr.1 își întâmpină viitoarele cariere în halate imaculate făcând disecții pe organe și experimente biochimice. Doamna profesoară de biologie Eleodora Macavei, alături de echipa din proiectul Biotech, a apelat la finanțări din partea Științescu Mureș pentru a le da șansa elevilor săi să înțeleagă într-un mod aplicat și interesant procese și fenomene din lumea vie, cu ajutorul fizicii, chimiei și matematicii.

10/06/2019

Vulcanii chiar produc explozii. Cele mai grozave dintre ele sunt exploziile de bucurie ale copiilor care îi construiesc. Aceleași reacții produc și craterele pe Lună construite din făină și cacao sau rachetele făcute cu mâinile lor. Pentru elevii doamnei profesoare de fizică și astronomie, Nicoleta Pazmany-Jianu, apropierea de științe e o joacă frumoasă mai ales când au la îndemână un telescop nou și un aparat pentru astrofotografii finanțate prin Fondul Științescu Oradea. Nu este de mirare că aventurile continuă cu experimente științifice în care astronomia se îmbină cu robotica.

31/05/2019

La Biblioteca din Cotnari, elevii creează în condiții de laborator o cometă, realizează astrofotografii, măsoară circumferința Pământului și urmează să construiască o mini-rachetă. Cu alte cuvinte, învață că lucruri aparent imposibile pot deveni realitate, cum spune Dorin Cozan, bibliotecar și mentor care a aplicat la Științescu Iași pentru finanțarea Astroclubului Pegasus. Deși majoritatea activităților din proiect s-au desfășurat noaptea, iar distanțele de la locuințe la punctul de observație sau la bibliotecă sunt mari, părinții au sprijinit pasiunea și curiozitatea copiilor lor nerăbdători să exploreze lumi splendide și fenomene spectaculoase.

16/05/2019

Un kart, un generator, un biciclu, un stand experimental și o excursie. Nu există limite de entuziasm sau creativitate pentru elevi atunci când le creezi contextul, le oferi instrumente, le dai libertatea de a construi și explora soluții. Pentru ca toate acestea să se întâmple, Valentina Urechiatu, profesoară de geografie la Liceul Tehnologic Transporturi Auto din Timişoara, s-a consultat cu elevii săi și a aplicat la Științescu Timișoara cu ”AUTO-școala proiectelor lui Științescu”. De aici a urmat o aventură cu mai multe stații: laboratorul de informatică, laboratorul de electrotehnică, atelierele de lăcătușerie și mecanică auto, sala de clasă sau în natură.