08/07/2019

Exuberanți și veseli, copiii au descoperit cum se formează nori, au explorat la microscop diferite tipuri de celule, au realizat diferite reacții chimice nepericuloase și au făcut vizite în parc. În cadrul ”STIMESCU….pe Valea Bistriței”, finanțat prin Științescu Bacău, Carmen Nedelcu, profesor în învățământul preșcolar, s-a bucurat să observe că ”prin joc și activități experimentale lecțiile copiilor sunt mult mai plăcute și ei se implică mai mult”.

08/07/2019

Uneori nu au nimerit montajul din prima, altădată s-a terminat bateria sau construcția nu a funcționat. Nimic nu a înfrânt inventivitatea și entuziasmul elevilor care au participat în proiectul RoboFriend, finanțat de Științescu Bacău și coordonat de doamna profesoară Tania Radu. Inginer cu o mare pasiune pentru științe, doamna profesoară i-a împrietenit pe elevii de la Colegiului Tehnic ”Dumitru Mangeron” cu roboții și i-a încurajat să-și realizeze propriile idei, să dezvolte programe, să înțeleagă principiile mecanicii, electricității și hidraulicii.

04/07/2019

Ca să-i apropii pe copii de științe prin workshopuri, concursuri, vizite la instituții naționale de cercetare și studiu sau tabere, ai nevoie să dai mâna cu parteneri în comunitate. Pentru a dezvolta activități interesante pentru elevii săi, Doina Capșa, profesor de fizică, și-a unit forțele în ambele proiecte finanțate prin Științescu Bacău, cu muzeografii de la Observatorul ”Victor Anestin” Bacău, conducerea Şcolii Gimnaziale ”Alexandru Ioan Cuza” sau cu Direcția Generală de asistenţă socială și protecția copilului Bacău. Și ce impact neașteptat au avut proiectele!

26/06/2019

Strat peste strat, ca filele unei cărți, Pământul își îndosariază istoria sub forma fosilelor sau a rocilor. Să explorezi aceste file îți trebuie curiozitate, imaginație și lucrul aplicat cu științele exacte. În urma finanțării primite de la Științescu Iași, doamna profesoara Marioara Gîrlescu și elevii de la cercul de Geologie de la Palatul Copiilor din Iași au mers pe teren, au colectat materiale și le-au cercetat în laborator cu ajutorul experimentelor chimice. Misiunea proiectul Filă din istoria Pământului a fost îndeplinită: copiilor le-a fost deschis apetitul pentru descoperiri și științe exacte.

18/06/2019

Undeva, la 44 de km de Târgu Mureș, în Luduș, elevi de la Liceul Tehnologic Nr.1 își întâmpină viitoarele cariere în halate imaculate făcând disecții pe organe și experimente biochimice. Doamna profesoară de biologie Eleodora Macavei, alături de echipa din proiectul Biotech, a apelat la finanțări din partea Științescu Mureș pentru a le da șansa elevilor săi să înțeleagă într-un mod aplicat și interesant procese și fenomene din lumea vie, cu ajutorul fizicii, chimiei și matematicii.

10/06/2019

Vulcanii chiar produc explozii. Cele mai grozave dintre ele sunt exploziile de bucurie ale copiilor care îi construiesc. Aceleași reacții produc și craterele pe Lună construite din făină și cacao sau rachetele făcute cu mâinile lor. Pentru elevii doamnei profesoare de fizică și astronomie, Nicoleta Pazmany-Jianu, apropierea de științe e o joacă frumoasă mai ales când au la îndemână un telescop nou și un aparat pentru astrofotografii finanțate prin Fondul Științescu Oradea. Nu este de mirare că aventurile continuă cu experimente științifice în care astronomia se îmbină cu robotica.

31/05/2019

La Biblioteca din Cotnari, elevii creează în condiții de laborator o cometă, realizează astrofotografii, măsoară circumferința Pământului și urmează să construiască o mini-rachetă. Cu alte cuvinte, învață că lucruri aparent imposibile pot deveni realitate, cum spune Dorin Cozan, bibliotecar și mentor care a aplicat la Științescu Iași pentru finanțarea Astroclubului Pegasus. Deși majoritatea activităților din proiect s-au desfășurat noaptea, iar distanțele de la locuințe la punctul de observație sau la bibliotecă sunt mari, părinții au sprijinit pasiunea și curiozitatea copiilor lor nerăbdători să exploreze lumi splendide și fenomene spectaculoase.

16/05/2019

Un kart, un generator, un biciclu, un stand experimental și o excursie. Nu există limite de entuziasm sau creativitate pentru elevi atunci când le creezi contextul, le oferi instrumente, le dai libertatea de a construi și explora soluții. Pentru ca toate acestea să se întâmple, Valentina Urechiatu, profesoară de geografie la Liceul Tehnologic Transporturi Auto din Timişoara, s-a consultat cu elevii săi și a aplicat la Științescu Timișoara cu ”AUTO-școala proiectelor lui Științescu”. De aici a urmat o aventură cu mai multe stații: laboratorul de informatică, laboratorul de electrotehnică, atelierele de lăcătușerie și mecanică auto, sala de clasă sau în natură.

 

07/05/2019

La ”Atelierul de tehnologii”, elevii au pătruns într-o lume a inovațiilor industriale pe care doamna profesoară Daniela Andronic o văzuse doar în școlile americane și sperase să o recreeze la Colegiul Tehnic de Comunicații Nicolae Vasilescu Karpen din Bacău unde predă. Finanțat de Științescu Bacău, proiectul i-a familiarizat pentru prima dată pe elevi cu imprimarea 3D atât de utilă în construcții, medicină, gastronomie, design industrial și casnic, electronică, electrotehnică. Cu alte cuvinte, i-a invitat să tragă cu ochiul în viitor și să-și îmbogățească oportunitățile de dezvoltare profesională.

17/04/2019

Pornită de la o discuție lângă coșurile de cumpărături, continuată cu „pași mici” alături de sponsori și voluntari inimoși, cu ceva peripeții nostime, călătoria educativă inițiată de doamna învățătoare Marioara Donca i-a plimbat pe elevii săi de clasa a III-a de la lumi minuscule descoperite la microscop la grandiosul Univers explorat cu telescopul. Finanțat prin Științescu Oradea, proiectul ”Cu pași mici spre descoperiri mari” i-a făcut pe copii să exclame: „Eu aștept cu sufletul la gură să văd ce o să facem până în ultima zi de ȘTIINȚESCU.”

28/03/2019

În intimitatea unei cancelarii se adăpostesc conversații care pot schimba orele de curs. Astfel a aflat despre Fondul Științescu doamna profesoară de geografie, Dana Mihincău, care s-a hotărât numaidecât să profite de șansă pentru a transforma orele de curs și modul în care elevii săi descoperă mediul înconjurător. A aplicat la Științescu Oradea cu proiectul ”Simbolurile vitalității” și a primit finanțare pentru a achiziționa aparate performante pe care elevii le-au folosit în măsurători care au evaluat aerul, apa și impactul acestora asupra vieții.

06/03/2019

Fire curioasă și fascinată de fenomenele fizice, Carla Muntean a făcut parte din echipa de mentori Științescu Mureș în ”Papiștii – Spectacolul Științelor” și ”MoZar – Monede și zaruri măsluite”, două proiecte a căror menire a fost de a le arăta elevilor că fizica ne înconjoară, iar știința din spatele experimentelor este surprinzătoare și captivantă.