20/11/2019

Cu ajutorul ”cărămizilor inteligente”, puștii curioși și creativi de la CoderDojo@CDLoga au dat viață roboțeilor după ce au deslușit cum funcționează, ce implică design-ul, arhitectura, elementele de geometrie tridimensională și programare. Pe tot parcursul acestei inițieri, le-a insuflat curaj, entuziasm și cunoștințe mentorul lor, Alexandra Fortiș, cadru universitar care predă matematici aplicate și informatică teoretică și care a aplicat la Științescu Timișoara pentru finanțarea proiectului sTeam Lego. 

07/11/2019

Atât de încântați au fost de experimentele Hands on Meteo Science încât entuziasmul primilor elevi participanți a devenit viral și a strâns peste 600 de curioși de fenomenele meteo. Inițiativa aparține coordonatoarei Muzeului Științei și Tehnicii, Monica Nănescu, inginer chimist de meserie, care a făcut echipă cu muzeograful Oana Florescu de la Muzeul Poni-Cernătescu din Iași pentru organizarea atelierelor interactive și experimentelor. Sprijin au primit și din partea unor profesioniști voluntari, Mihai Rădeanu- meteorolog sau Marius Cristian Sandu doctorand de la Universitatea Al. Ioan Cuza – Facultatea de Geografie.

10/10/2019

Inspirată de un material vizionat în cadrul Nopții Cercetătorilor, Liliana Avarvarei, profesoară de biologie, a căutat resurse pentru realizarea proiectului Științe și Gastronomie. Le-a aflat desigur la Științescu Iași despre care auzise la cercul profesorilor de biologie. Corelând chimia, fizica, biologia și tehnologia, elevii de la Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” Pașcani au ”urcat” piramida alimentară nivel cu nivel prin experimente care i-au făcut să prindă drag de științe și Științescu.

10/10/2019

În copilărie, meșterea acasă aero și navomodele, și născocea tot felul de noi jucării. Fast forward în zilele noastre, Ciprian Branea, programator de meserie, își asumă provocări și le materializează în concepte inovative cum este Experimentarium care a prins viață în urma finanțării Științescu Brașov. Copiii se reunesc și, într-o manieră interactivă, ludică, învață despre procese și fenomene din fizică, biologie, chimie sau robotică.

10/10/2019

Inspirați de Galileo Galilei și Isaac Newton, copiii au învățat  la atelierele ”Do astronomy yourself!” să construiască macheta unui telescop astronomic, au testat și au descoperit cum funcționează diverse instrumente astronomice. Mereu în căutare de proiecte atractive pentru tineri, Marc Frîncu, profesor la Universitatea de Vest Timișoara și membru Societatea Română pentru Astronomie Culturală, a aplicat la Științescu Timișoara și a obținut finanțarea atelierelor de inginerie astronomică.

09/10/2019

Împreună cu elevii de la Liceul Ioan Slavici din Timișoara, doamna profesoară Simina Maris a descoperit că știința nu este un dușman la adolescentului licean, ci un prieten care îi va sta alături pe tot parcursul vieții. Finanțat de Științescu Timișoara, ”Clubul de științe aplicate la Slavici cu Științescu” a familiarizat elevii prin experimente cu științele clasice (în special electricitatea) utilizate în viața de zi cu zi, științele pământului (geografia și ramuri ale sale) și științele moderne (electronica).

23/09/2019

La Școala din comuna Lapoș toată lumea a intrat în febra experimentelor: de la copii la profesori și la conducerea școlii. Pentru că doamna profesoară de fizică, Veronica Moraru, a aplicat și a primit finanțare de la Fondul Științescu Prahova, aproximativ 40 de elevi de gimnaziu au pornit ”Pe urmele lui DE CE?” în cadrul a opt ateliere interactive și au investigat tainele unor fenomene fizice, chimice și de biologie. Au participat la experimente despre energie, despre magneți și magnetism, lumină și culoare, lumea văzută la microscop, chimia din bucătărie, chimia distractivă, cum se pot realiza aranjamente din plante (terarii), ikebana și altele. 

04/09/2019

Un singur aparat foto nu a mai fost suficient pentru a cuprinde curiozitatea și dorința copiilor de a învăța cum să facă fotografii de interior și exterior, cum să realizeze portrete, cum să editeze sau cum să pregătească materiale de prezentare folosind fotografii. Daniela Tütös, profesor și director la Școala Primară Creștină ProRoma din Tinca, nu e pasionată de fotografie, ci de ceva la fel de valoros: de a-i ajuta pe copii și de le oferi oportunități reale de dezvoltare.

14/08/2019

Povestea cursului de broderie computerizată pe care Liliana Iamandi, inginer textile, învățătoare și profesor inginerie textilă, l-a organizat cu sprijinul Științescu Sibiu, nu putea fi mai autentic împărtășită decât sub forma unei mărturisiri. Aflați mai jos peripețiile unui mentor cu vocație care și-a luat aliați care au crezut în ideea ei și care a depășit obstacole pentru a-i susține pe copii să-și dezvolte abilități tehnice și creative deopotrivă.

12/08/2019

Un microscop și un telescop sunt pentru copii o invitație să descopere lumi noi, dinamice și pline de culoare, care devin de în ce mai complexe pe măsură ce intuiția și înțelegerea se ascut. De la plante la planete, copiii din comuna Lisa au explorat și au studiat viața înconjurătoare sub îndrumarea doamnei profesoare de biologie de la Colegiul Național ”Radu Negru” – Făgăraș. Științescu Țara Făgărașului le-a susținut entuziasmul și experimentele oferind finanțare pentru instrumentele de studiu, telescop, determinatoare de păsări, obiective pentru telescop, atlase de astronomie, microscoape stereoscopice, lupe, truse pentru testarea apei, detector de ultrasunete Instrumentele.

26/07/2019

Pentru Constanța Margareta Bădulescu, Științescu Prahova este șansa de a materializa dorințele și pasiunile elevilor, de a le lărgi sfera de cunoștințe, de a-i provoca la problematizare, de a le stimula creativitatea și imaginația. ”De la experiment la pasiune”, prin activități practice, copiilor le-a fost trezită dorința de a trece din rolul consumatorului pasiv în cel cu potențial creator și inovator. 

Felicitări echipei de proiect: Constanța Margareta Bădulescu, Prof. Lavinia Adriana Bîtie, Prof. Loredana Boțoc, Prof. Tănase Alionte și  Prof. Nicoleta Găgenel.

25/07/2019

Cum se numește un Asistent cercetare la Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” Iași și mentor pasionat în programul Științescu? ”Doamna de științe”, așa o strigă micii cercetători ieșeni pe Alina-Mirela Ipate. Finanțat și sprijinit de Științescu Iași, proiectul “Experimentăm și învățăm cu Doamna de Științe” i-a entuziasmat atât de mult pe copii încât i-a făcut pe părinți să întrebe de ce copiii lor în regim de internat insistă să-și petreacă sâmbetele la școală la atelierele de chimie, fizică, biologie/ecologie.