Fondul Științescu Mureș 7.0 | Științescu Mureș pentru chimie

Ești pasionat de științe? Vrei să le transmiți și altora pasiunea ta, să le arăţi cum pot învăța cu plăcere? Îți oferim ocazia să stârnești curiozitatea pentru științe printr-un proiect educațional finanțat de Fundația Comunitară Mureș, prin intermediul noilor apeluri de finanțare Fondul Științescu Mureș – Uniprest 1.0 pentru STEAM și Fondul Științescu Mureș pentru chimie până pe 21 aprilie!

Ce este Fondul Științescu Mureș pentru chimie?

Acest fond dedicat chimiei este parte din Fondul Științescu Mureș și este un program implementat de Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu Fundația READ, Romanian-American Foundation și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România. Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru chimie în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științei către cei mai tineri membri ai comunității

Căutăm proiecte creative, inovatoare, care să reușească să transmită ”virusul” pasiunii voastră pentru chimie către viitoarele generații de mici chimiști. Proiectele pe care le propuneți pot ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice din acest domeniu pentru omenire, ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune chimia observând cum aceasta are aplicații practice în viața de zi cu zi dezvoltându-şi astfel abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Programul îşi propune să le ofere profesorilor de liceu şi de ciclu gimnazial cele mai potrivite instrumente pentru a face chimia atractivă şi mai uşor de învăţat, cursuri de pregătire,cărți sau materiale educaționale și echipamente care toți vin în ajutorul lor de a face chimia mai atractivă.

Pentru că suntem în Uniunea Europeană trebuie să ne aliniem la reglementările la care am aderat, nu? Ei bine, cine credeţi că va da buletinele de analiză pentru conformitatea alimentelor pe care le produc firmele româneşti? Cine va proteja recolta de dăunători, pentru asigurarea producției de alimente? Cine va judeca plângerile înregistrate la Oficiul de Protecţie a Consumatorului? Cine va verifica starea de toxicitate a mediului în care trăim? Chimiştii! Însă noi nu avem destui chimişti, pentru că elevilor, în general, li se pare că e o materie prea dificilă. Noi avem convingerea, că îi vom ajuta pe cei pasionați de chimie să le arate copiilor cât de frumoasă este această materie și câte satisfacţii îţi poate aduce exercitarea unei profesii în acest domeniu. Mulţi dintre ei încearcă deja să transfere propria pasiune către generația tânără, dar prin acest program le vom oferi acces la resurse, care le ajută în această misiune. . Cu ajutorul proiectelor ne dorim ca tinerii și copiii să înțeleagă, prin experimente practice chimia, și cum anume poate ea să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții de zi cu zi. Dorim să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de creator și inovator. Dorim, să îndemnăm profesorii la formarea continuă pentru a asigura cel mai înalt nivel de educație din domeniu și să îndemnăm elevii să-și fructifice cunoștințele participând la concursuri.

Ce oferim prin acest program de finanțare?

Fundația Comunitară Mureș oferă granturi (finanțări nerambursabile) pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru științe în rândul copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani și oferă profesorilor pregătirea necesară pentru a face chimia mai atractivă. În premieră, ediția asta vom finanța 3 categorii:

Categoria A: proiecte care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de prezența chimiei în fenomenele din viața de zi cu zi și mediul din jurul lor, le dezvoltă abilitățile de a identifica și rezolva problemele cu care se confruntă omenirea și care le stârnește curiozitatea pentru acest domeniu.

Categoria B: formarea personalului didactic care folosește cunoștințele dobândite în clasele unde predă în forma unui proiect educațional.

Categoria C: pregătirea și sprijinirea elevilor de a participa la concursuri de chimie regionale, naționale și internaționale

În afară de finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor. Membrii echipei FCM vor oferi suport echipelor de proiect pentru comunicare, motivarea şi implicarea elevilor, psiho-pedagogie şi management de proiect, atât în faza de pregătire a proiectelor, cât și în perioada de implementare. Partenerii locali din mediul educaţional și cultural vor pune la dispoziția proiectelor selectate spații pentru evenimente (cursuri, competiţii, expoziţii etc.).

Ce ne propunem?

Pe termen scurt, vrem ca inițiativele și proiectele finanțate să stârnească interesul, curiozitatea copiilor și tinerilor față de chimie, să le dezvolte gândirea științifică, să le trezească spiritul competitiv și să producă o schimbare a modului în care aceștia se raportează la viață, de la simplu consumator la creator.

Pe termen mediu, vrem să dezvoltăm la Mureș un ecosistem de organizații, educatori (profesori, învățători, traineri, pasionați de chimie) și proiecte din domeniul chimiei care pot deveni exemple de bune practici pentru actualizarea educației de masă.

Pe termen lung, vrem să generăm o schimbare sistemică în România în ceea ce privește dezvoltarea educației, pregătind generațiile următoare pentru provocările viitorului.

Ce abilități dorim să dezvoltăm?

Vrem să contribuim la formarea copiilor şi tinerilor pentru viitor. În acest spirit, ne dorim ca proiectele propuse spre finanțare să le cultive:

  • Curiozitatea și imaginația
  • Gândirea critică și rezolvarea problemelor
  • Colaborarea în rețele și leadership prin influență
  • Adaptabilitatea, flexibilitatea cognitivă
  • Atitudine proactivă, spirit de inițiativă și antreprenoriat
  • Comunicarea eficientă scrisă și orală
  • Accesarea și analiza informației
  • Capacitatea de a lega fenomenele din viața de zi cu zi cu noțiunile științifice

Ce categorii de proiecte finanțăm?

Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, ne așteptăm să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă)

Categoria  A: 

  • Proiecte care familiarizează copiii cu tehnologii de ultimă generație folosite în predarea chimiei într-un mod plăcut și atractiv pentru copii;
  • Proiecte educaționale care includ activități de tipul “do-it-yourself”
  • Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din domeniul chimiei;
  • Spații educaționale dedicate chimiei (hub-uri, spații tip makerspace, cluburi etc.);
  • Înființarea de organizații noi (ONG) sau dezvoltarea capacității grupurilor și/sau organizațiilor existente, în domeniul chimiei;
  • Evenimente care promovează chimia (târguri de știință, expoziții, tabere, competiții).

 Categoria B:

  • Proiecte care familiarizează profesorii cu metodologii inovative folosite în predarea chimiei într-un mod plăcut și atractiv pentru copii
  • Proiecte educaționale care ajută pe profesori să implementeze activități de tipul “do-it-yourself”
  • Cursuri cu activități practice care familiarizează profesorii cu experimente de chimie care ilustrează concepte teoretice
  • Participarea la evenimente care promovează chimia (târguri de știință, expoziții, tabere, competiții).

Categoria C: 

  • Pregătirea și participarea elevilor la concursuri  locale, naționale și internaționale

Vom finanţa proiectele care promovează:

  • Inovarea și creativitatea
  • Implicarea activă a elevilor și profesorilor
  • Interdisciplinaritatea
  • Motivația intrinsecă
  • Colaborarea și spiritul de echipă
  • Dezvoltarea de abilități, mai degrabă decât transmiterea de informații

De asemenea, așteptăm orice altă idee de proiect care cultivă specificațiile menționate mai sus, atât timp cât vizează atragerea interesului elevilor din județul Mureș către chimie. Nu încurajăm proiectele care promovează discriminarea de orice fel (pe bază de etnie, statut social, religie etc. ) și care îngrădesc sau limitează accesul elevilor la învățarea prin experimentare și nu finanțăm proiecte cu caracter comercial.

Ce buget avem?

Bugetul programului  ȘTIINȚESCU Mureș  pentru chimie este de 200.000 de lei. Din acest fond vom finanța proiecte din

Categoria A: cu sume între 5000 și 50.000 de lei,

Categoria B și C : cu sume între 250 și 5000 lei ,accesibile pentru toate categoriile de aplicanți de mai jos;

Cine poate aplica?

  • Echipe de pasionați de chimie (ingineri, freelanceri, profesori, învățători, etc);
  • Organizații neguvernamentale;
  • Echipe de elevi de liceu (cu minimum 3 persoane peste 18 ani) ;
  • Echipe de studenți;
  • Profesori și învățători (individual sau în echipă);
  • Echipe mixte (oricare din categoriile de mai sus).

Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanţii pot fi și din alte județe însă beneficiarii programului trebuie să fie localizaţi în judeţul Mureș.

Află mai multe despre calendar și procesul de aplicare la mures.stiintescu.ro/stiintescu-7/stiintescu-mures-pentru-chimie