Fondul Științescu Alba a desemnat proiectele care urmează să fie implementate. Din cele 14 aplicații primite, 8 vor primi finanțare. Acestea au fost analizate și selectate de un juriu independent, format din oameni pasionați de știință și tehnologie.
În urma dezbaterilor, membrii juriului s-au pus de acord că proiectele care vor primi finanțare sunt (indicate în ordinea alfabetică a acestora):
- Atelierul de machetaj și Arhitectura experimentului – GI ARHE – Atelierul de rezistență și hiper-experimentare;
- Chimia, super-puterea mea – Asociația Comitetului de Părinți al Liceului German Sebeș;
- Experimentare de la celulă la multicelule – Asociația pentru Știință și Cercetare;
- Remediu pentru mediu – Asociația pentru valori educaționale nonformale;
- Science Hub – Asociația Părinților ȘCOALA MIHAI EMINESCU Alba;
- SUN Project – GI SANCRAD Team;
- Știința pasiunea mea – GI de la Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia;
- Viața în Râu – Asociația Centrul Local Axente Sever Alba Iulia, filială a Organizației Naționale Cercetașii României.
Criteriile pe baza cărora s-a făcut selecția:
- inovaţie (proiectul propune idei și metode noi în predarea și învățarea disciplinelor STEAM, folosește tehnologii de ultimă generație);
- relevanță (proiectul contribuie prin obiectivele sale la realizarea obiectivelor Fondului Științescu, detaliate în secţiunea Ce ne propunem? din ghid);
- metodologie (activitățile sunt descrise detaliat, modul de implementare este clar prezentat, proiectul conduce la dezvoltarea abilităților pe care vrem să le dezvoltăm în rândul copiilor și tinerilor);
- coerenţă (obiectivele, activitățile, rezultatele și bugetul sunt bine corelate);
- eficiență (resursele financiare și umane sunt alocate rațional, bugetul este realist, detaliat și permite atingerea rezultatelor propuse).
Membrii comitetului independent de selecție care ne-au fost alături la prima ediție și cărora le mulțumim sunt: Simona Beldiman, Mihaela Mateescu, Alina Hoară, Luiza Zamora, Petronela Luca.
Fondul Științescu este implementat la Alba de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Federația Fundațiilor Comunitare din România, Romanian-American Foundation, partenerul local Fundația Bosch România și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Alba.