4 proiecte câștigătoare în Fondul Științescu Cluj

În urma apelului de finanțare din luna noiembrie 2023, pentru Fondul Științescu Cluj ediția 5.0, juriul a evaluat aplicațiile, iar patru proiecte de educație STEAM vor primi finanțare în 2024. Acestea sunt:

1. LightLab

Organizație aplicantă: Asociației The Da Vinci System.
Prin acest proiect se dorește dezvoltarea unei comunități locale de mentori care vor transforma fizica, matematica și algoritmica într-o pasiune pentru copiii din Turda prin jocuri de lumini pe instalații Arduino.
Buget: 11856 lei

2. Caravana LoveScience

Organizație aplicantă: Asociația Școala de Experimente.
Caravana LOVE SCIENCE isi propune să ajungă la cât mai mulți copii din județul Cluj prin intermediul unor ateliere cu experimente ce încurajează curiozitatea copiilor, fiind interesante si amuzante, experimente care tratează aplicabilitatea unor fenomene științifice in
experimente precum: polarizarea luminii, colorarea unor soluții in funcție de pH, reacții chimice cu bicarbonat de sodiu, reflexia luminii, mecanica fluidelor cu seringi, catapulta, tensiunea superficială a apei, jucarii in echilibru mecanic. Proiectul este la cea de-a doua ediție, după ce în prima ediție a ajuns la peste 500 de elevi din mediul rural.
Buget: 15000 lei

3. Târgul de Științe-Mihai Vodă

Organizație aplicantă: Asociația Civic Arieș.
Prin intermediul acestui proiect, se vor duce experimentele științifice direct în sala de clasă a școlii din comuna Mihai Viteazu și să se creeze o punte de legătură între teoria academică și aplicațiile practice ale științelor. Aceste proiecte vor fi prezentate publicului in cadrul unui târg.
Buget: 13075 lei

4. EcoBreath în școală

Organizație aplicantă: Asociația Club Științific Turda.
În cadrul proiectului se urmărește monitorizarea calității aerului în 20 de săli de clasă ale Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Turda, pe parcursul orelor de curs și implementarea unor metode de purificare a aerului: efectuarea unui studiu pentru a observa dacă anumite plante pot îmbunătăți calitatea aerului, amenajarea spațiului clasei cu plante care asimilează mult CO2,monitorizarea calității aerului cu aparate prevăzute cu senzori pentru diferite substanțe nocive din aer, inclusiv CO2, construirea unui joc care să-i stimuleze pe elevi să exerseze anumite comportamente care sprijină reducerea poluării aerului din Turda.
Buget: 12400 lei

Mulţumim juriului pentru implicare și le dorim succes câștigătorilor! Bugetul apelului a fost de 55000 lei, sumă pentru care mulțumim finanțatorilor acestei ediții, dar și finanțatorului Programului Științescu la nivel national, Romanian-American Foundation.

Fondul Științescu este dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), programul a ajuns din 2015 până în 2023 în 17 comunități din România, în prezent este activ în 15.