În 2017, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România împreună cu Decât o Revistă și în parteneriat cu Romanian American Foundation a creat o colecţie de poveşti ale lui Ştiinţescu menită să pună în valoare personaje, proiecte şi schimbări pe care fondul le produce în comunităţi.

Vă invităm să le citiţi şi să descoperiţi cine sunt cei care schimbă educaţia STEM la firul ierbii.

17/10/2017

Cătălin Diaconu râde cu pauze scurte și își mijește ochii atunci când îți prinde privirea. Pentru că se declară singur un fost timid, nu te poate privi mult timp în ochi. Se semnează SFetnicul oriunde scrie, fie că este vorba de blogul personal sau de site-uri precum didactic.ro. Pseudonimul este o îmbinare ale celor două mari pasiuni ale sale: literatura științifico-fantastică, cu care a cochetat în tinerețe când scria proză scurtă, și cariera de învățător, în care se consideră ,,un sfătuitor de seama al Măriei Sale Copilul”.

 

De Elena Văduva

10/10/2017

Istvan vrea să țină cercul  de robotică și anul acesta, pentru că știe că îl așteaptă o armată de copii nerăbdători să conceapă mașinuțe și să aprindă becuri cu un buton programat de ei. Vede laboratoarele și cercurile ca pe o formă de  răzvrătire împotriva sistemului tradițional de învățământ, pentru că doar acolo simte că elevii pot ieși în sfârșit din rutină și din programa plictisitoare. Ar vrea să existe mai multe activități practice în liceu pentru că, din cauza programei stufoase, elevii nici nu apucă să vadă cum arată laboratorul de fizică. Până atunci, profesorul rămâne aproape de ,,motorașe”, gata să le deschidă drumul elevilor interesați.

De Elena Văduva

02/10/2017

Adrian Gârmacea și-ar dori ca oamenii să realizeze că trăiesc într-o comunitate. Ăsta ar fi primul pas spre o eventuală schimbare, crede el.

Ceasul nici nu apucă să bată ora opt dimineața că Adrian Gârmacea, un bărbat de 48 de ani, care s-ar putea afla la granița perfectă între a nu fi nici prea înalt, dar nici prea scund, intră în biroul său căptușit de sticlă. În timpul anului trebuie să-și ducă cei doi copii la școală, dar acum, în vacanța de vară, ajunge și mai devreme la serviciu.

 

De Elena Văduva

22/09/2017

Alex Trandafir e elev în clasa a X-a și e pasionat de meteorologie. Așa a devenit mentor în cadrul unui proiect finanțat de Fondul Științescu, unde îi învață pe cei mici să iubească natura, să fie curioși și să reducă distanța între ei și nori.

Era 15 octombrie, iar Alex Trandafir tocmai trecuse în clasa a VI-a. Urca împreună cu bunica dealul spre casă, iar deasupra lor norii se ciocneau obraznic și aruncau cu apă rece peste Oradea. Probabil erau negri, dar Alex nu își amintește prea bine și nici nu i-ar fi putut clasifica atunci, căci nu avea cunoștințele de astăzi.

 

De Elena Văduva

27/06/2017

Era o seară de vineri în decembrie 2016 și Ilinca Burdulea avea două cărucioare pline cu lucruri pentru evenimentul din dimineața următoare. Toată ziua dăduse telefoane și încercase să găsească cea mai bună soluție, așa cum îi stă în fire. Trusele cu experimente, împachetate cu grijă la București și trimise de marți spre Târgu Mureș, erau de negăsit. Simțea pentru prima dată că poate claca, dar era hotărâtă să le ofere copiilor un spectacol marca Fabrica de Experimente cu orice preț. Fabrica… e un proiect fondat de o liceană din București care are ca obiectiv să încurajeze copiii între 6 și 14 ani să experimenteze conceptele pe care le învață la școală. În jurul ei s-au coagulat alți 20 de liceeni din toată țara, printre care și Ilinca.

De Elena Văduva

27/06/2017

A conceput un proiect extrașcolar prin care să le arate celor mici legătura dintre teorie și natura propriu-zisă. L-a înscris la Fondul Științescu, un program al Fundației Comunitare Țara Făgărașului ce finanțează proiecte care ajută copiii să își dezvolte pasiunea pentru știință, și a sperat să câștige. „Îmi doream tare mult să primim finanțarea dar, sincer, nu mă gândeam că avem șanse pentru că era concurența mare, asociații cu vechime, cu experiență… am zis totuși să încerc. Încercarea moarte n-are”. Și într-adevăr nu doar că nu a pierdut nimic, dar a și câștigat. Așa s-a născut „Iarba verde de acasă”, un proiect cu o durată de șase luni, adresat tinerilor între 6 și 19 ani, din Lisa și din celelalte sate vecine.

 

De Camelia Posea

05/07/2017

Prin intermediul Fondului Științescu (Heureka) dorim să încurajăm pasiunea pentru știință și tehnologie a copiilor şi tinerilor din clasele V–XII care învaţă în şcolile din Odorheiu Secuiesc și regiunea Odorhei. Dorim să sprijinim proiecte prin care elevii să se implice activ, să descopere miracolele naturii, să înțeleagă ce au însemnat marile „descoperiri” științifice ale oamenilor și ce pot să ne aducă beneficiile tehnologiilor moderne, să învețe cu pasiune științele exacte și nu numai, dezvoltându-și abilitățile necesare generației de inovatori ai secolului în care trăim.

28/06/2017

Fundația Comunitară Galați (FCG) a lansat joi, 22 iunie, orele 11:00, la Centrul SMART programul de finanțare “Științescu – Galați”, prin care-și propune să stimuleze pasiunea pentru științele exacte a copiilor și tinerilor cu vârsta între 6 și 19 ani.

28/06/2017

Statistici îngrijorătoare care indică un un număr din ce în ce mai mic de elevi ce aleg să studieze științele exacte au condus la apariția în Statele Unite a educației STEM ). STEM-ul este preluat și se bazează pe ideea de educare a elevilor cu ajutorul a patru discipline diferite (în traducere): știință, tehnologie, inginerie și matematică.