18/06/2018

Pisică printată 3D, instalație automată de udat plantele, vulcan care erupe atunci când vrei tu, plastilina care înghite metalul, roboți care mai de care mai inteligenți și distractivi, experimente chimice, metode inovative de protejare a
naturii și multe altele au fost atracția primei ediții a ȘtiințescuFEST, un festival al științelor organizat, în premieră, în Prahova. Toate proiectele finanțate au fost prezentate publicului larg, iar micii cercetători s-au transformat, pentru o zi, în mentorii curioșilor care au vrut, la rândul lor, să descopere rezultatele experimentelor lor. De departe, însă, punctul de atracție a fost domul astronomic, proiect al unui grup de elevi de la Colegiul „I.L.Caragiale“ din Ploiești, care a adunat aproape 200 de vizitatori. Intrarea în cortul gonflabil care ascundea „lumea spațiului“ s-a făcut pe bază de programare, în serii. A fost proiectul care a obținut cea mai mare finanțare (12.000 lei) și pentru care părțile implicate au planuri mari și pentru viitor.
Deși aflat la prima ediție, festivalul s-a bucurat de un număr important de vizitatori veniți fie individual, fie în grupuri organizate și care au rămas plăcut surprinși de cum se conturează viitorul științei românești.

18/06/2018

Ideea proiectului a apărut în momentul în care o elevă a liceului Șenchea aflată la vârsta adolescenței acuza probleme de acnee. Provenind dintr-o familie cu posibilități financiare reduse, tânăra folosea produse de proastă calitate, iar problema nu se rezolva. Astfel, câteva profesoare ale liceului Șenchea au venit cu ideea de a crea împreună cu elevii produse cosmetice naturale, inclusiv o cremă pentru acnee. Proiectul a fost înscris în concurs, fiind ales de juriu printre cele 18 proiecte ce vor primi finanțare pentru a fi puse în practică.

11/06/2018

Peste 2000 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani, dintre care peste 300 din zona rurală, vor beneficia de îndrumarea a mai mult de 40 de mentori care îi vor implica în experimente și activități practice pentru a învăța și îndrăgi știinţele, tehnologia, ingineria, artele digitale şi matematica.

04/06/2018

S-a încheiat pria rundă de finanțare în cadrul programului Fondul Științescu. Din cele șase proiecte trimise Comitetul de Evaluare a ales următoarele cinci să fie sprijinite:

21/05/2018

Fondul de finanțare a pornit și ca un pariu pentru fundațiile comunitare cu ele însele. Putem să găsim destulă susținere în orașele noastre pentru ca acest proiect să se întâmple? Putem să găsim donatori care să îl susțină (pentru că Romanian American Foundation oferă jumătate din banii necesari, cu condiția ca cealaltă jumătate să fie strânsă local), putem să găsim oameni cu inițiativă în educație care să aplice, putem să găsim copii interesați să participe? Și de trei ani încoace, uneori cu greu, am reușit să facem aceste lucruri să se întâmple.

 

08/01/2018

Nu vom vorbi aici despre olimpici – despre victoriile obținute cu trudă, medaliile de aur, sau titlurile glorioase care-i laudă pe ”Copiii geniali ai României”. Această poveste este despre copilul român – despre mii de copii, de fapt – care pentru prima oară s-au întâlnit cu științele așa cum au fost ele mereu: descătușate de austeritatea programei școlare, captivante, utile și surprinzător de amuzante.

14/11/2017

Fundația Comunitară Sibiu a lansat următoarea provocare:  Științescu in the (Smart) City. Se caută proiecte inovatoare, care să transforme pasiunea  fiecăruia în domeniul educaţiei  STEAM,  într-un proiect educațional pentru tineri. 

22/09/2017

Fundația Comunitară Bacău a dat startul celei de-a doua ediții a Fondului Științescu.

Anul acesta 8 proiecte beneficiază de finanțare pentru proiecte ce promovează inovația în educație.

Prin Fondul Științescu o parte dintre elevii din Bacău au  parte de educație non-formală în domeniul STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică), adică o perspectivă bazată pe experiențe, practică, și pe metodologii diferite de sistemul clasic de predare.

05/09/2017

Copii și părinți, vă invităm în 16 septembrie la o zi petrecută împreună într-un mediu alternativ în care să testați, construiți, imaginați, demontați, colorați.

Braşov STEAM HUB își deschide porțile: veți face cunoștință cu formatori, veți testa programele educaționale alternative și vă veți distra împreună dacă acceptați provocările tehnice, artistice sau logice.

01/09/2017

În sesiunea 2016 – 2017 ne-am creat împreună noi amintiri, am născocit noi invenții și am întâlnit noi călători în lumea curiozităților.

16/08/2017

S-a încheiat runda a doua de finanțare al programului Fondul Științescu. Au sosit 5 aplicații din care comitetul de evaluare a ales spre finanțare toate cele cinci proiecte. Noile povești de succes sunt legate de astronomie, 3D imprimare, consumul de energie, fotografie și robotica de Lego.

22/07/2017

S-a încheiat primul apel de finanțare al programului Fondul Științescu. Au sosit 3 aplicații din care comitetul de evaluare a ales spre finanțare toate cele trei proiecte.

20/07/2017

Pentru domnul Științescu, răspunsurile primite și de la copiii mai mari, dar și de la cei mai mici l-au cam pus pe gânduri.

05/07/2017

Prin intermediul Fondului Științescu (Heureka) dorim să încurajăm pasiunea pentru știință și tehnologie a copiilor şi tinerilor din clasele V–XII care învaţă în şcolile din Odorheiu Secuiesc și regiunea Odorhei. Dorim să sprijinim proiecte prin care elevii să se implice activ, să descopere miracolele naturii, să înțeleagă ce au însemnat marile „descoperiri” științifice ale oamenilor și ce pot să ne aducă beneficiile tehnologiilor moderne, să învețe cu pasiune științele exacte și nu numai, dezvoltându-și abilitățile necesare generației de inovatori ai secolului în care trăim.

28/06/2017

Fundația Comunitară Galați (FCG) a lansat joi, 22 iunie, orele 11:00, la Centrul SMART programul de finanțare “Științescu – Galați”, prin care-și propune să stimuleze pasiunea pentru științele exacte a copiilor și tinerilor cu vârsta între 6 și 19 ani.

28/06/2017

Statistici îngrijorătoare care indică un un număr din ce în ce mai mic de elevi ce aleg să studieze științele exacte au condus la apariția în Statele Unite a educației STEM ). STEM-ul este preluat și se bazează pe ideea de educare a elevilor cu ajutorul a patru discipline diferite (în traducere): știință, tehnologie, inginerie și matematică.