Urmând tradiția, spre noi orizonturi
07/08/2018

Despre știință se vorbește mult, dar din păcate am ajuns într-o fază în care doar folosim tehnologia și nu mai încercăm să înțelegem lucrurile. Iar asta este puțin derutant mai ales pentru copii. La ora actuală toate aparatele pe care ei le folosesc și toată tehnologia sunt foarte sofisticate și nu mai văd care a fost modalitatea prin care am ajuns aici.

 

 

Prin ceea ce face doamna Nicoleta Pazmany la atelierele de astronomie, tocmai acest lucru îl abordează. Reia împreună cu copiii istoria construcției acestor aparate pentru a-i ajuta să înțeleagă fenomenele care stau la bază.

 

Astronomia e matematică aplicată, e și fizică aplicată, iar mai departe vor descoperi că e chimie și biologie aplicată. – Nicoleta Pazmany 

 

În felul acesta, precizează doamna Pazmany, „ei vor putea nu numai să folosească aparate, dar la rândul lor să poată să meargă mai departe. Să construiască ceva dincolo de ceea ce folosesc astăzi, pentru că ei vor fi oamenii care vor fi în această lume peste 40-50 de ani când lumea va arăta poate total diferit de ceea ce știm noi acum”.

 

Folosind noțiuni de fizică, chimie, geografie și matematică, copiii au avut ocazia să studieze Cosmosul pe înțelesul lor. Ceea ce a încercat să-i facă să înțeleagă pe copii este să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor. „Ei devin și mai atenți cu mediul pentru că își dau seama că nu suntem decât o planetă micuță în vastitatea Universului”, completează doamna Pazmany. Atelierele au cuprins observarea cerului cu ochiul liber sau folosind instrumente simple (cadrane, astrolaburi, lunete) construite de copii, realizarea de desene și machete simple ale unor sonde spațiale, ale planetelor sau asteroizilor și utilizarea unui telescop profesionist pentru a descoperi misterele Universului și a imortaliza imaginile prin astrofotografie.

 

Doamna Pazmany ne-a mai spus că astronomia are un lucru special: ,,ea ne îndreaptă spre celelalte științe fără să ne dăm seama”. Din acest motiv a inițiat proiectul „Urmând tradiția, spre noi orizonturi” prin care și-a propus să trezească curiozitatea și interesul tinerilor pentru istoria astronomică a orașului și să-i motiveze să cunoască importanța astronomiei și astrofizicii pentru viitorul vieții pe planeta noastră. Un alt gând al doamnei profesoare a fost să se îndrepte spre comunitate. „Ne-am dorit foarte mult să atragem atenția asupra Cetății pentru că acolo începe istoria astronomiei în Oradea acum peste 400 de ani în urmă și noi vrem să continuăm acest lucru. Nu avem nevoie să ne reinventăm, pentru că noi avem o istorie care merită spusă și comunitatea trebuie să afle”.

 

 

Săptămâna Roboticii
Săptămâna Roboticii. 16 – 25 noiembrie 2018
BACĂU
Proiecte Științescu 2017-2018